2014. 09. 11.

Három hét próbaidő

Egyelőre három hétig nem sztrájkolnak a mozdonyvezetők, de ha nem jutnak egyezségre, akkor a szeptember végéig tartó türelmi időszak után folytatják a munkabeszüntetéseket – közölte a GDL, a német mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet.


Egyelőre szeptember végéig adott időt a megállapodásra a német mozdonyvezetőket összefogó szakszervezet, a GDL. Az érdekvédők a DB AG-val hosszú távú bérmegállapodást szeretnének kötni, de egyelőre nem közelednek az álláspontok, sőt, a másik tárgyalásban lévő szakszervezettel, az EVG-vel nem tudnak megegyezni abban sem, hogy melyik szakmát képviseljék a tárgyalások során. Mindenesetre az elmúlt időszak két figyelmeztetősztrájkja után egyelőre további munkaügyi akcióra nem készülnek.
Arról, hogy folytatják-e a sztrájkot és ha igen, milyen formában, arról a tagok döntenek. Ezért szavazást írtak ki a tagok között a hogyan továbbról. Erre két hét áll rendelkezésre, addig biztosan nem sztrájkolnak a mozdonyvezetők. A szavazásra azért is szükség van, mert meglehetősen vegyes a megítélése a munkabeszüntetésnek, az utasok egyáltalán nem fogadták megértéssel a sztrájkot, érthető okokból.
Mindeközben a GDL korábbi vezetője, Manfred Schell is kritizálta az utódok hozzáállását. Úgy vélte a Bild-nek nyilatkozva, hogy szinte „kereszteshadjáratot” folytat a mostani szakszervezeti vezető, Claus Weselsky, ami nem megengedhető és vissza kellene lépnie a mostani vezetőnek. Schell kritizálta a szakszervezetek közötti belharcot és a követeléseket is: miközben öt százalékos béremelést követel a szervezet, nem elfogadható, hogy a munkaidő csökkentését is kérik heti két órával és nem szabad csodálkozni, ha egyiket elutasítja a munkáltató. Schell úgy vélte: a harcok áldozata pont a munkavállalók lesznek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.