2014. 12. 17.

Nem kell hordani az egyenruhát

Megszűnik az egyenruha viselésének kötelezettsége a Deutsche Bahnnál. A mozdonyvezetőknek ezentúl nem kell feltétlenül a vasúttársaság által biztosított ruházatot viselni – takarékossági okok miatt.


Meglehetősen furcsa döntést hozott a Deutsche Bahn AG: a jövőben a mozdonyvezetőknek nem lesz kötelező a munkájukat a vasúttársaság által biztosított egyenruhában végezni. Ám ennek oka nem a munkavállalók tehermentesítése, hanem a takarékoskodás. Korábban a Szövetéségi Munkaügyi Bíróság egyik ítélete ugyanis jelezte: az átöltözéshez szükséges idő a munkaidő része kell legyen, hiszen a vasúttársaság kötelezi a munkavállalóit az általa előírt ruházat viselésére. Erre a DB AG egy huszárvágással reagált: megszünteti az egyenruha hordásának kötelező mivoltát a mozdonyvezetők számára, így mivel a ruházat hordása nem kötelező, nem is számít munkaidőnek az öltözködésre fordított idő.

Egyenruhában dolgozó mozdonyvezető Németországban, a DB AG kötelékében. Hamarosan nem lesz kötelező a DB-s ruhát hordania
(fotó: Ralf Kranert / DB AG)

Az érdekes kérdés, hogy a jövőben hogyan lesz majd azonosítható egy DB-s mozdonyvezető, aki egyszerű, civil ruhában jelentkezik a szolgálata ellátására? Nyilvánvalóan az olyan esetek, amikor egy-egy szolgálati helyen kell jelentkeznie szolgálatra, ez megoldható, de egy olyan esetben, amikor távolról jelentkezik be valaki a munkája kezdetekor és nem találkozik senkivel sem, bizony nehezebb feladat lesz majd a járművezetők azonosítása, esetleg az üzemi területeken közlekedő ember belépési jogosultságának gyors megállapítása.
Megjegyzendő: Ausztriában vagy éppen Svájcban sincs kötelezően viselendő egyenruhája az állami vasúttársaság mozdonyvezetői számára. Ellenben számos olyan ismertetőjegyük van a ruházati kiegészítők tekintetében, amelyek egyértelműen identifikálják járművezetői mivoltukat. Ebből a legegyszerűbb talán az SBB megoldása: ők a járművezetők láthatósági mellényén több nyelven feltüntetik, hogy a mozdonyszemélyzet tagja viseli azt.

SBB-s mozdonyvezető tart a munkahelye felé Zürichben. A legegyszerűbb megoldást választotta az SBB a járművezetők messziről is látható azonosítására
(fotó: Halász Péter)

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a DB-s mozdonyvezetők egyenruhája meglehetősen jó: a szokásos ing-nyakkendő, zakó és egyebek mellett kifejezetten sportos és laza megjelenést biztosít számukra a bőrdzseki is, ami ritkaság a többi vasúttársaság esetében.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.