2015. 01. 12.

Sikeres az online jegyeladás

Egyre több utas választja az online jegyvásárlási lehetőségeket a Wiener Liniennél. Az osztrák fővárosban érvényes tömegközlekedési jegyekből 2014-ben 430 ezret értékesítettek ezen a csatornán, harmincezerrel többet, mint az előző évben.


Abszolút sikeresnek tartja az elektronikus jegyértékesítési csatornákat a Wiener Linien. Amíg 2013-ban 400 ezer, addig 2014-ben már 430 ezer jegyet adtak el ezen a felületen keresztül. A hét százalékos emelkedés komoly eredmény, hiszen kényelmes, gyors és praktikus megoldásokat kínál így a közlekedési cég. Ráadásul még sorban sem kell állni a jegyekért, hanem otthonról – akár külföldről is – megvehetjük a nekünk kellő jegyfajtákat.
Az online értékesítési rendszerben a legnépszerűbbek a diákoknak szánt jegytípusok voltak: a Top-Jugendticket nevűből 108 ezer darabot adtak el; a szemeszterbérletből ezen a csatornán 71 ezer fogyott. Ezek mellett a legnépszerűbb a 72 órás napijegy volt, a sorban pedig a heti- és a havibérlet következik – tudatta a Wiener Linien.
A Wiener Linien elmondta: az online értékesített jegyeknek megvan az az előnye, hogy személyhez kötöttek, így megvan a lehetőség arra, hogy az otthon nyomtatott jegy elvesztése esetén újra ki lehet nyomtatni mondjuk a bérletet – az elveszett példányt pedig elvileg nem használhatja fel más, mert személyazonosságát igazolnia kell az ellenőröknek.

Így fest a Wiener Linien okostelefonos alkalmazásában vásárolható „SMS-napijegy” – szerzőnk a bécsi Hauptbahnhof átadásakor használta legutóbb ezt a megoldást

A Wiener Linien kétféle módon értékesít online jegyeket: a hagyományos webshop mellett az okostelefonos alkalmazásukban is lehetőség van a jegyváltásra. Ebben ráadásul lehetőség van tisztán elektronikusan bemutatható jegy váltására is: az „SMS-jegy” egy útra 2,80 euró, míg egy napra 5,50 euró – ez a megoldás sokkal olcsóbb a hagyományos napijegynél, ami 7,80 euró a jegyautomatáknál és a pénztárakban is. Ráadásul az okostelefonos alkalmazáson keresztül a schwechati reptérre való utazásra jogosító kiegészítő jegy is váltható könnyen és kényelmesen. Az alkalmazást a Magyarországról érkezők is használhatják, amennyiben rendelkeznek megfelelő – jellemzően VISA, MasterCard vagy American Express – bankkártyával vagy hitelkártyával.
Mindeközben Magyarországon egyelőre még csak álomnak tűnik a városi közlekedésre megváltani a jegyünket az online felületeken, neadjisten okostelefonos alkalmazások segítségével megtenni ezt. A Budapesti Közlekedési Központ is csak ígéri az e-ticketinget, kíváncsian várjuk, hogy mikor használhatjuk már az elektronikus bérletünket vagy éppen vehetünk okostelefonos appon keresztül utazási jogosultságot.
Online jegyértékesítéssel jellemzően csak a Volánbusz távolsági járatainál és a MÁV-START-nál találkozhatunk, ám ezeknél sem kerülhető el a papír alapú menetjegy előállítása az esetek jelentős részében. Ráadásul ezek a felületek rendesen csak asztali számítógépről használhatók, okostelefonra optimalizált változat nincs – hiába hirdeti a MÁV-START is az „E-Ticket M” megoldását, az gyakorlatilag nem létezik, átirányít a cím a vasúttársaság főoldalára...

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.