2015. 02. 27.

Párduccal bővít a ČD

Újabb RegioPanter-motorvonatokat rendelt a ČD a Škoda Transportationtól. A cseh állami vasúttársaság tizenegy új szerelvényre jelentette be az igényét.


A cseh állami vasúttársaság, a ČD tizenegy új, 650-es sorozatú villamos motorvonatot rendelt a Škodától. A két kocsis, kétáramrendszerű járművek 25 kV 50 Hz-es váltóáramról és 3 kV-os egyenáramról is üzemelhetnek és a korábban már rögzített keretszerződés része – korábban már lehívtak a kontingensből 14 motorvonatot a regionális forgalom számára. A vonatok 160 km/h-s tempóval közlekedhetnek, hajtásukról az 1360 kW összteljesítményű vontatómotorok gondoskodnak.
A két részes vonatok 65%-ban alacsonypadlósak, az 52,9 méter hosszú szerelvényben 147 ülőhely van, amiből 9 jut az elsőosztályú utasok számára.
A mostani rendelésből származó első vonatok jövő év elején állnak majd forgalomba Ostrava térségében, az új, Mosty u Jablunkova és Ostrava-Mošnov repülőtér közötti S2-es viszonylaton. A ČD-nek már vannak tapasztalatai a motorvonatokkal: eleddig 19 járművet működtetnek Brünn térségében.
A motorvonatok kapcsán már korábban is írtunk, illetve alaposan megnéztük a Škoda járműveit, amelynek belső tere számos kérdést vetett fel a RegionalBahn szakértőjében is – a beltér bemutatását ide kattintva olvashatják.
A ČD nem csak új motorvonatokat szerez be, hanem összesen 12 darab Bmto sorozatú, 1976-ban a görlitzi vagongyárban épített emeletes kocsit modernizálnak. A teljes belső felújítás után a járművek Prága térségében közlekednek majd, lehetőséget teremtve a 451-es és a 452-es sorozatú motorvonatok selejtezésére. A felújítás járművenként mintegy tízmillió koronába kerül.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.