2015. 02. 24.

Fél napos sztrájk

Tizenkét órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a brandenburgi tömegközlekedésben február 24-én. A városi közlekedés Potsdamban és térségében 15 óráig szinte teljesen leállt.


Figyelmeztető munkabeszüntetést tartanak a busz-, trolibusz- és villamosvezetők Brandenburg tartományban február 24-én 3 órától egészen 15 óráig. A munkabeszüntetés nem csak a tartomány fővárosára, Potsdamra terjed ki, hanem több másik üzemre is. Sztrájkolnak a ViP Potsdam; a Beelitzer Verkehrs- und Servicegesselschaft; a Havelbus; a Busverkehr Oder-Spree; a Busverkehr Märkisch-Oderland és a Barnimer Busgesselschaft munkatársai.
A munkabeszüntetést szervező szakszervezet, a ver.di és a közszolgáltatókat tömörítő Kommunalen Arbeitgeberverband Brandenburg (KAV) közötti tárgyalások korábban eredménytelenek voltak és ezért folyamodtak az érdekvédők a munkabeszüntetés eszközéhez. A ver.di közötlte: követeléseik között szerepel, hogy a járművezetők bérét átlagosan bruttó 120 euróval emeljék meg, ez azt jelenti, hogy legalább bruttó 1808 eurót kaphatnak havonta a legtöbben a járművezetők közül – hozzátették, hogy országos szinten a legkevesebbet a brandenburgi járművezetők keresnek annak ellenére, hogy sokszor 12-13 órás szolgálatokat is el kell látniuk. A munkáltatók elutasították a szakszervezetek követeléseit.

A potsdami villamosok a kocsiszínben maradnak a sztrájk idején

A Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) beszámolója szerint igen magas a munkabeszüntetés támogatottsága, de ennek ellére is többen buszra szálltak. A BBG-nél az egyik sztrájktörő buszvezető például nemes egyszerűséggel kitolatott a buszgarázsból és szolgálatba állt. Stahnsdorfban is szolgálatba állt a Havelbus egyik járművezetője, aki egy iskolai különjárat teljesítését vállalta el, mivel azt már korábban megrendelték – az iskolások legalább örültek.

A Havelbusnál és a BBG-nél is dolgozik egy-egy buszvezető a munkabeszüntetés idején
(fotók: Halász Péter)

Az érdekvédők figyelmeztettek: további munkabeszüntetésekre kell számítani, ha nem sikerül megegyezni a közlekedési cégekkel. A ver.di közlése szerint akár már szerdán hajnalban folytathatják a munkabeszüntetést, ám nem mindenhol lesz majd sztrájk, ígéretük szerint a munkabeszüntetésben résztvevő garázsokról idejében adnak tájékoztatást. Ám nem szabad elfelejteni azt is, hogy a sztrájkolók által lezárt garázsokból a közlekedési cégek egyszerűen kivihetik a buszokat az utcára parkolni, ezzel pedig a munkabeszüntetés erejét vehetnék el, hiszen más üzemegységektől érkező járművezetőkkel ezek a járművek is közlekedhetnek, emiatt túl korán biztosan nem jelzik a szakszervezetek, hogy hol kell munkabeszüntetésre számítani.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.