2015. 04. 30.

Befalazott ajtó az S-Bahn-on

Művészeti alkotás? Polgárpukkasztás? Vajon mi motiválta a tetteseket, akik nemes egyszerűséggel befalazták az egyik hamburgi S-Bahn-szerelvény ajtaját?


Meglepő építménnyel találták szembe magukat a hamburgi S-Bahn munkatársai az egyik szerelvényen a minap. Az április 27-éről 28-ára virradó éjszaka a barmbeki tárolóban álló egyik 474-es sorozatú motorvonat ajtaját falazták be ismeretlen tettesek. A tizenhét Ytong-téglából álló építmény összehozása nem volt könnyű feladat, a szövetségi rendőrség közlése szerint pontosan illett az építmény az ajtóba és megfelelő méretre voltak szabva a építőkövek is, ezen felül pedig maga a kőművesmunka is profi volt.
Az S-Bahn azonban nem találta szórakoztatónak az esetet: a kár becslésük szerint több tízezer euró lehet és a vonat egy fél napig nem volt forgalomban a takarítás miatt. A vasúttársaság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, akinek természetesen állnia kell majd a károkat.

Ez vajon hogyan nem tűnt fel senkinek? Vagy csak modern művészeti alkotásnak vélték az utasok?

A rendőrség szerint is profi munka a falazás

A kár több tízezer euró az S-Bahn Hamburg szerint, a vonat egy fél napra kiesett a forgalomból
(fotók: Bundespolizei)

Hozzá kell tenni azt is, hogy a szövetségi rendőrség közlése szerint a vonatot 15:10-kor vette át egy járművezető a tárolóban és előbb Blankenesébe vitte a szerelvényt, majd vissza Hamburg-Altonára ment az S11-esen közlekedő vonat. E menet során vette észre a járművezető a befalazott ajtót és a vonatot végül a Sternschanze megállóban lepakolta az utasokat, a vonatot pedig az ohlsdorfi telephelyre irányították, ahol a rendőrségi helyszínelés után sor kerülhetett a vonat takarítására és az építmény elbontására. Kérdéseket vet azonban fel, hogy vajon hogyan nem tűnt fel a motorvezetőnek, sőt, láthatóan az utasok nagy részének sem a befalazott utastéri ajtó közel egy teljes kanyaron keresztül?
A berlini BVG egyébként már reagált a híressé vált falépítésre, mégpedig meglehetősen frappáns módon. Mivel a berlinieknek van némi tapasztalata a falak kapcsán, máris közzétették a közösségi szájtokon: a falépítés valóban hátráltatja az üzemvitelt.

A berlini BVG már reagált is a hamburgi falépítésre. Hiába, a fővárosban van tapasztalatuk a falazással...
(forrás: BVG / facebook)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.