2015. 05. 07.

Visszaszámlálás indul!

Hasznos újdonsággal készül a müncheni MVG az utasoknak: a helyi üzemirányító rendszer fejlesztésével lehetőség nyílt arra, hogy a járatok a végállomásról való indulását a kocsikon is feltüntessék.


Hasznos újítással jelentkezik a müncheni MVG. A két vagy több párhuzamos vágánnyal rendelkező végállomásokon az utasok kényelme érdekében a végállomáson tartózkodó villamosok a külső kijelzőkön ezentúl írják majd, hogy mikor indul az adott kocsi. A kísérleti üzemben egyelőre a 16-os és a 18-as villamos St. Emmeram; és a 19-es villamos St.-Veit-Straße végállomásán működik ez a megoldás. A későbbiekben a többi végállomásra is kiterjesztik ezt a megoldást.

A 16-os – és csúcsidőben a 18-as – villamos végállomásán a kocsik külső kijelzőin is írják majd az indulásig hátralévő időt
(fotó: MVG)

Az üzemirányító rendszer alapján a belső kijelzők már jó ideje írták az indulásig hátralévő időt, ám ezek kívülről nem látszottak. Ráadásul a végállomások közül nem mindegyiken telepítettek statikus kijelzőket, amelyek jeleznék az indulásokat, illetve az addig hátralévő időt.

A villamosokon a fedélzeti kijelzők már korábban is írták az indulásig hátralévő időt
(fotó: Halász Péter)

A megoldás egyébként nem újdonság: számos városban alkalmazzák már, amely különösen a zsúfolt végállomásokon jelent segítséget az utasoknak, akik így a párhuzamos járatok között könnyebben tudnak választani.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.