2015. 05. 06.

Frontális baleset Ausztriában

Két személyvonat ütközött össze május 6-án szerdán Graztól északra, Waldstein bei Übelach megállóhely közelében. A délelőtt fél tizenegy körül történt balesetben az egyik mozdonyvezető meghalt, nyolcan megsérültek.



Az StLB két motorvonata ütközött össze Graztól északra 10:20 körül – közölte az ORF. A balesetben nyolcan megsérültek, közülük egy súlyosan. Az egyik mozdonyvezető életét vesztette. Az egyvágányú pályán történt baleset okát egyelőre még vizsgálják.
A két motorvonat ütközése nyomán az utasokat és a mozdonyvezetőket csak komoly műszaki mentés keretében tudták kiszabadítani, ám dél körülre a mintegy 120 fős mentőcsapatnak sikerült mindenkit kiszabadítania. A sérültek mentésében két mentőhelikopter is segédkezett.

(a képek forrása: ORF)


Az elsődleges vizsgálatok emberi hibát feltételeznek a baleset okaként. A szerencsétlenül járt mozdonyvezető valószínűleg nem várta meg a kitérőnél az ellenirányú vonatot. A vonalon a továbbhaladási engedélyt telefonon, illetve rádión adja meg a Weiz állomáson dolgozó szolgálattevő és ő utasítja várakozásra is a vonatokat, fényjelző nem irányítja a forgalmat. A mostani esetben a Deutschfestritz felé haladó vonatnak kellett volna a kitérőben maradnia.
Egy utas elmondása szerint a megállótól 70-100 méterre történt a baleset. A vonatok viszonylag kis sebességgel haladtak, az ellenirányú szerelvény legfeljebb 50 km/h-s sebességgel haladhattak. A vonalon egyébként viszonylag ritkán van kereszt ezen a helyen, általában csak egy-két alkalommal van rá példa. Mivel biztosítóberendezés nincs, ezért most a járművezetők és a forgalmista közötti beszélgetéseket is visszahallgatják és ezeket felhasználják a nyomozás során – közölte a Landeskriminalamt Steiermark, akik foglalkozás körében elkövetett emberölés miatt nyomoznak.

A baleset helyszíne

RegionalBahn információk
megjelent: 2015. május 6., 12:34
frissítve: 2015. május 6., 17:21

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.