2015. 05. 01.

Jöhet a hosszú sztrájk

Nem sikerült ezúttal sem megállapodni a szakszervezetekkel a Deutsche Bahn AG-nak. A GDL ugyanis, hiába teljesítené gyakorlatilag valamennyi követelésüket a DB, elutasította a munkáltató ajánlatát és újabb munkabeszüntetésekkel fenyegetőzik.


Ismét hosszú munkabeszüntetésre kell készülniük a DB AG járatait használó utasoknak és fuvaroztatóknak. A mozdonyvezetők egy részét tömörítő GDL ugyanis a legutóbbi tárgyalásokon nem fogadta el a DB AG ajánlatát és most „igazán hosszú” munkabeszüntetésekkel fenyegetőznek Weselskyék.
A GDL elé tárt javaslat szerint július 1-jétől két részletben, összesen 4,7%-kal emelné meg a munkabéreket a vasúttársaság és még június 30-áig (bruttó) 1000 eurós egyszeri kifizetésre is sor kerülne. Ez részben teljesíti, részben felül is múlja a GDL korábbi követeléseit, bár számszerűen a GDL 5%-os emelést követelt eddig. Ám Weselskyék sztrájkolni akarnak, mert ők béremelést és munkaidő-csökkentést szeretnének (heti 39-ről 37 órára), erre vonatkozó ajánlatot viszont állításuk szerint nem tett a munkáltató. Ugyancsak nem volt szó szerintük a túlórák behatárolásáról, a vonatszemélyzet jelentős terhelésének csökkentéséről és arról, hogy a DB AG nyereségéből miképpen is részesednének a vasutasok. Ezen felül pedig a mozdonyt is vezető vonali tolatásvezetők – németül Lokrangierführer – besorolásán is szeretnének változtatni, közelíteni azt az „igazi” mozdonyvezetők felé.
Mindeközben pedig tovább élesedik a harc a GDL és a jelentősebb szakszervezet, a vasutasok java részét tömörítő EVG között, akikkel az után élesedett ki a vita, hogy a GDL felrúgta a korábbi megállapodásokat, amelynek értelmében a vonatkísérőket az EVG képviseli – Weselskyék most már az összes, a vonaton dolgozó munkatárs nevében tárgyalnának. A GDL részéről hozzátették: a vasút csak az időt húzza, mert hamarosan életbe lép az a törvénymódosítás, amely szerint elegendő egy szakmacsoportra csak egy bérmegállapodást kötni és az érvényes mindegyik szakszervezettel – a szövetségi kormány a GDL alól így húzná ki a szőnyeget.
Mindeközben az EVG is felvetette a sztrájk lehetőségét. Az ok a kiszolgáló és biztonsági személyzet béremelésére nézve tett ajánlat: itt is két részletben 4,7%-os emelést ígért a DB AG, míg a szakszervezetek 6%-os, de legalább (bruttó) 150 eurós bérfejlesztést szeretnének elérni. Az EVG-vel május 12-én tárgyal újra a vasúttársaság.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.