2016. 02. 16.

Bad Aibling: emberi mulasztás okozhatta a tragédiát

Emberi mulasztás okozhatta az elmúlt héten Bajorországban történt vasúti balesetet, aminek következtében tizenegy ember életét vesztette. A végleges számokat is közölte a sérültekről a Bajor Szabadállam rendőrsége.





Először a mérleg: a tizenegy halott mellett 24 súlyos és 61 könnyű sérültje van a végleges számok szerint a február 9-én, hétfőn történt vasúti szerencsétlenségnek. Emlékezetes: Bad Aibling mellett két motorvonat ütközött össze, erről részletesen is beszámoltunk, elsőként magyar nyelven.
A bajor rendőrség közleméne szerint a traunsteini ügyészség a Bad Aiblingban szolgálatot teljesítő 39 éves forgalmista ellen emelhet vádat foglalkozás körében elkövetett emberölés és testi sértés miatt, valamint a vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt. Az elsődleges vizsgálati eredmények ugyanis arra mutatnak, hogy a szóban forgó napon 06:47-kor Kolbermoor és Bad Aibling között történt balesetnek az ő intézkedése volt a kiváltó oka. A vasutast február 15-én ügyvédjének jelenlétében hallgatták meg: ezen kiderült, hogy ha a szolgálattevő valamennyi szabályt betart, nem történt volna meg a baleset. Mindazonáltal egy előre megfontolt cselekményről nincs szó – hangsúlyozzák a közleményben, amely pontos részleteket nem tartalmaz arra nézvést, hogy mi történhetett.
A DB AG közlése szerint a vasúti biztosítóberendezés rendben működött, a nyomozás eddigi adatai is ezt erősítik. Egyelőre azt nem közölték, hogy a vörös főjelző és a foglalt pályarész ellenére miért adott a forgalmi szolgálattevő a Rosenheim felé tartó vonatnak továbbhaladási engedélyt. A közlemény azzal a mondattal zárul, hogy az államügyészség emberi mulasztásból indul ki a vizsgálat során.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.