2016. 04. 13.

Vectront vesz a ČD Cargo

Öt új, korszerű villamosmozdonyt rendelt a ČD Cargo a Siemenstől. A csehek öt Vectron MS-t vásárolnak, amelyek a váltóáramú rendszer mellett egyenáramról is képesek működni. Hamarosan Magyarországon is találkozhatunk a gépekkel.



A ČD Cargo öt Vectron MS-t rendelt a Siemenstől. A gépek a specifikáció szerint 6400 kW teljesítményűek, a számos nemzeti vonatbefolyásoló rendszer mellett ETCS-el is felszerelik a 160 km/h-val közlekedni képes mozdonyokat. A ČD Cargo tervei szerint a mozdonyokat Csehország mellett Magyarországon és Romániában, Németországban és Szlovákiában is láthatjuk majd a tehervonatok élén.

Jól áll a Vectronnak a ČD Cargo kék színterve – júniustól már élőben is megcsodálhatjuk a gépeket
(grafika: Siemens)

Az üzlet a ČD Cargo hosszútávú stratégiájának megfelelően született meg – a tervek szerint a ČD Cargo komoly piaci szereplővé szeretne válni és ehhez szükséges a rugalmasan, Közép-Európában szinte bárhol bevethető villamosmozdonyok beszerzése. Az új mozdonyok lesznek az első olyan gépek a cseh teherfuvarozó vasút flottájában, amelyek a legszigorúbb európai előírásoknak is megfelelnek.
Az első mozdonyok várhatóan 2016 júniusában érkeznek meg a ČD Cargohoz, az utolsó gépnek pedig az év végéig kell szolgálatba állnia. A mozdonyokat a Siemens München-Allachban lévő telephelyén gyártják majd.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.