2017. 01. 19.

Stadler-villamos Ostravának

Negyven új villamost rendel a Dopravní podnik Ostrava a.s. (DPO) – a járműveket a Stadler Rail szállítja majd és a Stadler Prague tervezi és gyártja majd a kocsikat.


Összesen 45 millió svájci frank értékben rendelt negyven, egészen pontosan 30+10 új villamost az ostravai közlekedési cég, a DPO. A városvezetés döntése szerint a Stadler Rail szállítja majd a villamosokat, amelyeket javarészt a svájci cég csehországi üzemében állítanak majd elő.

A leendő ostravai villamosok látványterve
(grafika: Stadler Rail)

Az alacsonypadlós, normál nyomtávolságú szerelvények két részből állnak és a már bevált Tango-platform alapjain nyugszik a jármű. A kocsik 24,9 méter hosszúak és 2,5 méter szélesek lesznek. A járművek teljes egészében alacsonypadlósak lesznek és a járműre felférő 188 utasból 61-nek kínálnak ülőhelyet. A klimatizált utasterű kocsik akár 80 km/h-val közlekedhetnek. Az első kocsik 2018 márciusától állhatnak majd forgalomba.
A DPO európai tendert írt ki a villamosbeszerzésre, számos jelentkező közül bizonyult a legjobbnak a Stadler Rail ajánlata. A csehországi városban 69 kilométernyi villamosvonal üzemel, a napi forgalomban 272 villamos vesz részt, kizárólag cseh gyártmányok. A Stadler Rail számára fontos döntés a mostani – elvégre a városi vasúti piacot a Škoda Transportation hagyományosan a kezében tartja a volt Csehszlovákiában.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.