2017. 02. 13.

Az első villamos már megérkezett

Alighanem most nagy az öröm Luxembourgban: megérkezett az elmúlt hét végén az első villamos a nagyhercegség leendő villamoshálózatára.


2017. február 7-ét valószínűleg a luxemburgi közlekedéstörténet jegyezni fogja: ezen a napon érkezett meg két részre bontva a nagyhercegség első CAF-villamosa. A majdani telephelyen másnap rakták le a trélerekről az első villamosszerelvényt. A Luxemburger Wort című lap szerint egy hétig tartott, amíg a spanyolországi Zaragoza városából közúton elhozták a járműveket. A 2,65 méter széles kocsik szállítása nem volt egyszerű feladat, a francia hatóságok ugyanis nem engedélyezték az autópályák használatát és sok helyen emiatt kitérőt kellett tennie a speciális szállítmánynak. A kisebbik, két modulból álló szállítmány Franciaország felől érkezett meg a telephelyre, a nagyobbik, ötmodulos küldemény pedig németországi kerülővel ért célhoz.

Még a tréleren az öt modulból álló nagyobbik része a villamosnak
(fotók: Guy Jallay / Luxemburger Wort)

A villamost most a szakemberek összeállítják és kezdődik az élesztése. A próbamenetek után várhatóan még 2017 végén utasforgalomban is debütálhat a luxemburgi CAF a nagyhercegség villamosvonalának elsőként megépített szakaszán.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.