2017. 05. 23.

Zöldül a Hellö

Gyors véget ért az ÖBB prémium távolsági buszos kísérlete, a Hellö. Alig egy év után gazdasági megfontolásból kénytelenek feladni pozíciójukat: a vonalhálózatot a legfőbb rivális, a járművezetőket az anyacég viszi. Tschüß, Hellö!





Május 22-én jelentette be a Flixbus, hogy megvásárolja az ÖBB-től a Hellö néven futó, prémiumként hirdetett távolsági buszos vonalhálózatát. Az anyagiakról mélyen hallgatnak a felek, de a pletykák szerint éves szinten 5-8 milliós veszteséget termelő üzleti modellnek nem sok értéke lehetett. Az utasszámokról mélyen hallgat az ÖBB, ami valószínűleg az első számú ok lehet. Az osztrák Der Standard számításai szerint naponta és buszonként átlagosan 20 utassal nehéz lett volna profitot termelni, hiszen a nyomott árú menetdíjak ennyi utasnál általában csak az állomáshasználati díjakat fedezik. A 2016. július 14-én elkezdett kísérleti hálózat 2017. augusztus 1-től teljes mértékben a Flixbus hálózatába olvad.

Egy évvel ezelőtt az ÖBB büszkén mutogatta a Hellö buszait – hamarosan vajon zöld gúnyában látjuk őket viszont?
(fotók: ÖBB)

A Hellö flottáját adó 28 lízingelt Mercedes-Benz Tourismo sorsa még ismeretlen, a járművezetők továbbfoglalkoztatásáról az ÖBB Postbus gondoskodik. A vonalhálózat működtetését viszont a Flixbus sok éve megbízható partnere és a Flixbus CEE társalapítója, a Blaguss kapja meg, akik így tovább növelik az amúgy sem elhanyagolható piaci részesedésüket. A Bécs–Prága–Berlin és Prága–Linz–Velence vonalakon eddig bedolgozó Gschwindl most kimaradt a szórásból.

A felek közleményükben kiemelték, hogy a most még párhuzamos vonalak felszámolása helyett az eljutási lehetőségek számát szeretnék növelni. A jegyértékesítést június 1-től a Flixbus végzi majd, miután az ÖBB saját fejlesztésű foglalási rendszere a mai napig nem működik hibamentesen. A 2013-ban liberalizál német piacon a Hellö részesedése 0,7 % körül mozgott, a Flixbus pedig a folyamatos felvásárlásokkal már 92 %-nál jár.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.