2017. 12. 23.

Baleset Kritzendorfnál

Súlyos vasúti baleset történt pénteken kora este Kritzendorfnál, Alsó-Ausztriában: egy emeletes ingavonat és egy CityJet ütközött össze 18 óra körül, közölte az ORF-el a tartományi tűzoltóparancsnokság szóvivője, Franz Resperger. A balesetben négyen súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek.





December 22-én 18 óra körül ütközött össze a kirtzendorfi állomáson a Kremsből Wien Franz-Josefs-Bahnhofra a REX 2845-ös számú vonat, amely emeletes ingavonatból lett kiállítva és a 4744 022-es számú CityJet-motorvonatból álló S 21093-as számú vonat. A balesetben mindkét szerelvény kisiklott, az emeletes ingavonat két kocsija oldalra fordult, a harmadik kocsi megdőlt.


A tűzoltók az utasokat többek között az ablakokon keresztül menekítették ki az oldalára dőlt kocsikból. Komoly baj szerencsére nem történt, mindösszesen négy sérültek meg súlyosabban, de egy sérültet a Christophorus 2 mentőhelikopterrel a bécsi AKH-ba szállítottak fejsérülései miatt. A többi sérültet a meidlingi baleseti kórházba és a klosterneuburgi tartományi klinikára vitték. A vonatokon tartózkodó további 30-50 utas sérülés nélkül úszta meg a balesetet.

(a képek forrása: ORF)

A baleset kiváltó oka szinte biztosan emberi mulasztás lesz: egyes feltételezések szerint az S-Bahn motorvezetője félreértelmezett egy jelzést és emiatt indította meg a vonatát, amely összeütközött a szintén kijáró emeletes ingával. Az alábbi rajz segíthet a helyzet elemzésében: az S-Bahn a 304-es vágányon, a peron mellett várta, hogy lekerülje az emeletes vonat, ami a 302-es vágányon haladt át. Ám a motorvonat vezetője az Sch4-es fedezőjelző jelzését rosszul értelmezte, emiatt megindult vonatával és 6-os számú kitérőn ütközött össze az emeletes vonattal. Egyesek hozzáteszik azt is, hogy az állomáson korábban felszedték a régi raktárhoz vezető vágányt, ami egyben védőcsonka is lehet az ilyen eseteknél, emiatt ütközhetett össze a két vonat.

A kritzendorfi állomás rajza
(forrás: Bahnforum.info)

Az ÖBB közlése szerint a műszaki mentés haladásától függően talán szombaton délután egy vágányt átadnak majd a forglaomnak, addig Klosterneuburg-Weidling és St Andrä-Wördern között pótlóbuszok járnak a vonatok helyett.

RegionalBahn hírösszefoglaló

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.