2018. 01. 11.

További Vamosokat rendelt Bielefeld


Hat évvel az első tizenhat darabos flotta után újabb 24 járművet rendelt a Bielefeld közlekedését biztosító moBiel. A maguk nemében különleges járművek a korábbi rendelés opciójának lehívásaként készülnek.




Hat éve állt forgalomba az első HeiterBlick Vamos Bielefeldben és az egészen hasonló hannoveri TW3000-rel ellentétben velük kapcsolatban nem lehetett problémákról hallani. A típusok arról lehetnek ismertek, hogy nem valamelyik nagy gyártó termékei, hanem a Leipziger Verkehrsbetriebe főműhelye és a Vossloh-Kiepe együttműködésében készültek. A bielefeldi Németország egyetlen méteres nyomtávolságú Stadtbahn-üzeme, ráadásként a peronszintig 2,3 méter, afölött 2,65 méter a járművek szekrényszélessége, tehát egyáltalán nem egyszerű a helyzetük.

A 24 újabb kocsi az előző szerződés opciójának lehívása, tehát elvben típusazonos egységekkel bővül a flotta. A moBiel szerint az új GT8Z-B típusú járművek legfontosabb feladata a 30 év felett járó, még meglévő 24 darab DUEWAG M8C leváltása és az igényekkel lépést tartó kapacitásnövelés lesz. A már most is ezzel a típussal kiszolgált 2-es és 4-es vonalak mellett a pálya és a peronok átépítése után a 3-as vonalon is megjelenhetnek majd a korszerű és komfortos egységek. A várakozások szerint az első járművek 2020 elején érkeznek majd és egészen 2022-ig tart majd a szállítás.

Az eddigi utolsó kocsit még 2012-ben az InnoTrans keretében ismerhettük meg (fotó: Halász Péter)

Bielefeld: Das gibt's doch gar nicht!
Az internet egyik elődjének számító Usenet német nyelvű részén kezdett terjedni 1994-ben az akkoriban a Kieli Egyetemen informatikai tanulmányokat folytató Achim Held összeesküvés-elmélete, mely az eltelt időben össztársadalmilag ismertté és általános humorforrássá vált.
A kitalált történet szerint Bielefeld csupán egy közelebbről meg nem nevezett titkos szervezet kitalációja és minden eszközzel (hologramok, kép- és videóhamisítás, agymosás, stb.) fenntartják a város létezésének látszatát. Természetesen a tanultabb emberek rájöhetnek, hogy a város csak egy fikció, hiszen senki nem ismer olyant, aki ott lakna.
A történet valójában az összeesküvés-elméleteket kívánta parodizálni, 2010-ben készült belőle egy film, amiben a kitaláló is szerepel. A legérdekesebb felhasználást a város saját marketingesei valósították meg, a 800 éves ünnepségeket a legendássá vált mondattal reklámozták Láthatóan van humorérzékük, bár a német humor nem mindenkinek fogyasztható.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.