2018. 05. 31.

Morvaország: marad a ČD

Biztosan marad a ČD a szolgáltató Dél-Morvaország regionális vasúti közlekedésében, miután az állami vasúttársaság adta a legolcsóbb ajánlatot a régiós kormányzat pályázatára.


A ČD nem csak a legolcsóbb ajánlatot adta, de már alá is írhatta a közszolgáltatási szerződést a 2020-2022 közötti időszakra, amely opcióként további hat évnyi megállapodást is magával hozhat. Az összesen 5,6 milliárd korona értékű megállapodás az addigra kifutó, most érvényes tíz éves szerződést váltja majd fel.
A dél-morvaországi tenderre az ajánlatokat május 17-éig várták, ez után döntött a térség vezetése, hogy melyik pályázóval kötnek szerződést. A ČD mellett az szólt, hogy a legfontosabb gerincvonalak üzemeltetéséért 0,653 koronát kért vonatkilométerenként, míg a hálózat többi részét 1,175 koronás vonatkilométerenként díjazásért vállalta el.

A ČD a tervek szerint új vonatokat kap majd a tartománytól, nem a saját járműveit kell üzemeltetnie
(fotók: Halász Péter)

A tender kiírása szerint a ČD új vonatokat is kaphat majd a régiótól: ezek beszerzését a Dél-Morvaországi Járás intézi majd, a ČD üzemeltetésre kapja meg őket az S2-es (Křenovice–Brno–Březová nad Svitavou) és az S3-as (Břeclav–Brno–Nihov) viszonylat esetében. Előbbin jelenleg főleg Pantográfok és RegioPanterek, utóbbin inkább mozdonyos vonatok szállítják az amúgy nem kevés utast.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.