2018. 07. 04.

Spanyol kézben a Solaris

Családi vállalkozásból vált Európa vezető buszgyártójává a Solaris, de a tulajdonosok jobbnak látták átadni a stafétát egy tapasztalt befektetőnek. A legváratlanabb irányból érkezett az új tulajdonos az alapvetően vasúti járműgyártó CAF képében.




Hónapok óta lehetett olvasni mindenféle híreket a Solaris kapcsán, de egy pontban mindegyik megegyezett: az alapító tulajdonosok életkoruk okán megválnának a cégtől. 1994-ben a korábban a berlini üzemben 15 évet különböző vezetői pozíciókban eltöltő Krzysztof Olszewski feleségével együtt megalapította a Neoplan Polska Sp. z.o.o. céget, ami a Neoplan termékek lengyelországi forgalmazójaként alapozta meg későbbi sikereit. 1996-ban 72 licencben gyártott N4000-es szériájú buszt gyártottak Poznań számára, 1999-ben pedig a korábbi tapasztalatokat felhasználva bemutatták a saját fejlesztésű Solaris Urbino család 12, 15 és 18 méteres variánsait. A homlokfal azóta is meghatározó kialakítását és a kabalaállatként használt zöld tacskót a berlini IFS Designatelier jegyzi. 2002-től már a minimális mértékben módosított második generációt kínálták, 2005-től pedig az eddig legsikeresebb harmadik generáció lépett piacra. Ez már az összes elképzelhető hajtásmóddal (dízel, hibrid, elektromos és egyéb alternatív) és méretben (8,6–18,75 méter) kapható volt, a gyártónak specialitása lett az évek alatt a megrendelések magas színvonalú, szinte teljesen egyedi műszaki tartalmú kielégítése.

Az eddig legnagyobb darabszámban gyártott Urbino/Trollino III gyártása 12 év után tavaly év végén ért véget.
Így nem meglepő, ha Európában járva bárhol belefutunk egy példányba.
A kép Ústí nad Lábem Střekov városrészében készült, ahol a 60-as és 62-es vonal közlekedik.
(fotó: Adorján Péter)

A müncheni városi közlekedésben szolgáló Solaris Urbino IV-es indul az U6-os metró Studentenstadt állomásától.
A legújabb széria bemutatása óta erősen megosztja a közönséget, de az üzemeltetők elégedettek vele. Hamarosan Budapesten is találkozhatunk majd a Trollino IV 12 és 18 méteres verzióival.
(fotó: Halász Péter)

2006-tól Tramino márkanévvel villamosok gyártásába is belefogtak, ahol továbbvitték a buszoknál már bevált receptet és a megrendelők egyedi igényeit kezdték kiszolgálni. Jelenleg a Siemens mellett a másik európai gyártó, aki rövidcsuklós és multicsuklós járműveket is kínál, de Lipcse számára Jacobs-forgóvázas megoldást szállítottak. Ezen üzletág annyira sikeresnek bizonyult, hogy a Braunschweig számára készülő második szériát a Stadler Pankow-val közös tulajdonú Solaris Tram fogja összeszerelni. Alig két évtized alatt sikerült a városi járművek piacán megkerülhetetlen járműgyártóvá válni, mindezt a versenytársak és a megrendelők egyhangú elismerése mellett.

A kép még a 2014-es InnoTrans alkalmával készült, de a második braunschweigi széria sem tér el lényegesen. Ezek rövidcsuklósak, de Lipcse egy teljesen egyedi megoldású, Jacobs-forgóvázas modellt rendelt.
(fotó: Adorján Péter)

Ilyen előzmények után az alapítók a józan észre hallgatva a további fejlődést szem előtt tartva egy tapasztalt és erős befektetőt kerestek, akit a fennállásának 100. évfordulóját tavaly ünneplő CAF képében találták meg. Legfontosabb célkitűzés a két gyáregységben foglalkoztatott 2.300 munkatárs jövőjének biztosítása volt, így csak komoly érdeklődők jöhettek számításba. A spanyol gyártó a legkülönbözőbb országokba történt szállítások következtében hatalmas tapasztalatra tett szert Európán kívül is, leginkább ezért döntött az Olszewski-család a CAF mellett.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.