2018. 08. 29.

E-bérlet Prágában

Megújult (!) Prágában az elektronikus bérlet rendszere. A DPP és a PID ugyanis a korábbi rendszer helyett egy újat választott és a a Litačka fantázianevű rendszert akár külföldi utasként is könnyedén használhatjuk. Mérföldkő a kelet-európai városi közlekedésben, amit tettek, ez nem vitás.


Augusztus 27-étől fogva a prágai közlekedési szövetség, a Pražská integrovaná doprava (PID) és a közlekedési vállalat, a Dopravní podnik hlavního města Prahy a.s. (DPP) ugyanis az évek óta fennálló elektronikus bérletrendszerét lecserélte (persze az új kártyákat korábban bevezették már). Az új rendszer a korábbi megoldást váltja és előnye, hogy nem csak dedikált kártyával, hanem számos más érintésmentes hordozóval is használható. Persze, létezik önálló bérlet-kártya is, ez díjmentesen igényelhető, ám aki rendelkezik érintésmentes Visa vagy MasterCard bankkártyával, az is használhatja a havibérlettől az éves bérletig terjedő szortimentet kínáló rendszert. Ráadásul az elektronikus bérlet olcsóbb is, mint a papíralapú: a prágai 0+B zónára kiadott jegy, amely lényegében Prága város teljes területén érvényes szinte bármire, papír alapon 30 napra 650 korona, elektronikusan azonban teljes áron is csak 550 korona.

Az új prágai e-bérlet nem csak a saját kártyájával, hanem bankkártyával és a ČD kedvezménykártyájával, az InKartával is használható
(fotó: Halász Péter)

A rendszer előnye, hogy a cseh vasúttal történt megállapodás alapján azok az ügyfelek, akik a MÁV-START által kiadott START Klubhoz hasonló, de annál sokkal több megoldást kínáló InKartával is rendelkeznek, azok erre az eszközre is „feltölthetik” a bérletüket ezentúl, ha regisztrálnak a rendszer weboldalán. Az ellenértéket bankkártyával lehet kifizetni és tetszőleges kezdőnaptól választhatjuk meg a tetszőleges mennyiségű PID-zónára érvényes bérletünket. Érdemes arra figyelni, hogy a rendszerben 15-60 perc alatt „megy végig” a vásárlás, tehát azonnali utazáshoz nem ajánlott a rendszer, hiszen ha fennakadunk, hiába lesz majd érvényes bérletünk az ellenőrök megbírságolhatnak.
Fontos tudni, hogy akár bankkártyával, akár InKartával használjuk a rendszert, a kártyát kell magát bemutatni az ellenőröknek, illetve átadni ellenőrzésre (megfelelő eszközökkel felszerelték az ellenőrzést végző dolgozókat), a telefonos app és a különböző tükrözések nem elfogadhatók, mivel maga a kártya is egyben az utazási okmányunk.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.