2018. 09. 18.

„Mozdonyvezetőkért” emlékérmet kapott Halász István

Meglehetősen kevés ember akad, akit – bátran mondhatjuk – a teljes magyar vasúti hálózaton ismernek és szakmai tudása, emberséges viselkedése miatt tisztelnek és becsülnek. E kevesek közé tartozik Halász István is, aki vasutasok nemzedékeit oktatja és vizsgáztatja a mai napig. A Mozdonyvezetők Szakszervezete negyvenhat év munkáját ismerte el a „Mozdonyvezetőkért” emlékérem átadásával.


Negyvenhat év szolgálat után 2018 tavaszán vonult nyugdíjba Halász István, a MÁV-START Zrt. műszaki szakértője. A MÁV-hoz érettségi és technikusi vizsgája után lépett be, a mozdonyvezetői tanfolyam elvégzése után Budapest-Keleti pályaudvar fűtőházának létszámában továbbította a különböző vonatokat. Egészen 1986-ig, amikor oktatótiszti feladatokat kapott. A rendszerváltás után számos más munkát is rábíztak, volt vonalellenőr, balesetvizsgáló és így tovább. Az 1990-es években részt vett az akkorra némileg átalakított mozdonyvezetői képzés tantervének kidolgozásában. Oktatóként, majd később hatósági vizsgabiztosként sokan megfordultak előtte, hogy számot adjanak tudásukról. Számos fiatalt karolt fel, segítette épülésüket, szakmai ismereteik elmélyítését. Mindeközben pedig számos jármű-üzemeltetési kérdést megoldott, utasítások megírásában és átalakításában közreműködött.
Az idei „Mozdonyvezetőkért” emlékérem átadása azért is különlegesség, mert Halász István nem a szakszervezeti tevékenységért, hanem a vasutasság, köztük a mozdonyvezetők érdekében végzett hosszú, önzetlen oktatói tevékenységéért kaphatja meg ezt a rangos elismerést.


Halász István mindezeken túl számos szakmai tanáccsal, információval segítette a RegionalBahn működését is. Ezúton is gratulálunk és köszönjük a sok segítséget, amivel oldalunk működését is segítette eleddig.

a RegionalBahn szerkesztősége

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.