2019. 04. 01.

Hétköznapi személy – 2019. április 1.

Kutyás járőrök a müncheni metróban. Erősen akciós jegyek Nürnbergben. Hamburgban tisztább, Bécsben konfliktusmentesebb metrót szeretnének.
Idegen tollakkal ékeskedni nem éppen illendő, ám április 1-jén annyi ötletes álhírt közzétesznek, hogy ezek közül némelyiket érdemes megörökíteni, egy csokorban a magyar nyelvű olvasó elé tárni.


Új, kutyás metrórendőr-osztag vigyázza a rendet


München | Németország – A bajor fővárosban új kutyás osztagot hoz létre az MVG a metrórendőrségként működő U-Bahnwache szervezetén belül. A föld alatti munkához már hozzászokott fajtát választották a metrórendőrök társának: korábban vadászkutyaként kotorékeb szerepét játszották a város emblémájának is számító tacskók. Az első két kutya, Cathi és Vroni már debütált a müncheni metróállomásokon, ahol elsősorban nyomozókutyaként használhatják majd őket a vandálok kézre kerítésében – közölte az MVG.

(fotó: SWM / MVG)


Sok jegyet olcsón


Nürnberg | Németország – Ahogy az a német nagyvárosokban szokásos, Nürnbergben is létezik 4 darabos jegy. Egy ilyen csomagot 11,00 €-t befizetve kaphatunk meg. Egy jegy 90 percig érvényes. Kizárólag ma, 19,99 €-ért elérhető a praktikus adagolódobozos verzió, amibe 50 csomag – tehát 200 jegy – fér.

(fotó: VAG)


Tisztaságot a metróban!


Hamburg | Németország – Hamburg, mint tengerközeli város, és a lakói sokat beszélnek az időjárásról. A Hamburger Hochbahn AG (HHA) pedig sokat takaríthat a nem mindig kegyes időjárás miatt, ezért a városi közlekedési cég egy új tesztbe fogott: a metróperonokon cipővédőt adagoló dobozokat helyezett ki és két hétig tesztelik a hatásokat. A környezetvédelemmel foglalkozók megnyugtatására a HHA kiemelte, hogy komposztálható műanyagból készülnek az új eszközök.

(videó: Hochbahn AG)


Okostelefon-sáv a bécsi metróban


Bécs | Ausztria – A konfliktusok jövőbeli elkerülése érdekében a Wiener Linien néhány metróállomáson okostelefon-sávokat jelölt ki. A beavatkozástól azt várják, hogy a menthetetlenül telefonfüggő utasok kevesebb problémás helyzetet okoznak majd az átszállásokkor a többi utasnak.

(fotó: Wiener Linien)

Mai különleges hírösszefoglalónkat egy hazai álhírrel zárnánk


Új vasúttársaságot alapít Csépke András


Budapest | Magyarország – A MÁV-START egykori vezérigazgatója, felhasználva a cégnél szerzett széleskörű tapasztalatait új vasúttársaság alapításába fogott. Az új cég teljesen független lesz a MÁV-tól, így az államtól is, ennek köszönhetően vélhetőleg kevesebbszer fog a Minisztérium beleszólni a járatok követési idéjébe és közlekedési rendjébe. A társaságról túl sok információ egyelőre nem látott napvilágot, annyi azonban biztos, hogy a nemzetközi trendeket követve kerül kialakításra az arculat. Az logó tervezésénél a legnagyobb ihlető erő egyértelműen egy, a V4-országokban széles körben ismert és elismert vasúttársaság volt.

(grafika: Čépke Dráhy)

Összeállította: Adorján Péter, Halász Péter, Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.