2019. 08. 14.

Villamossal az egyetemre

Újabb fejvégállomással bővül Brno villamoshálózata és az egyetemi városrész is időben közelebb kerül a belvároshoz. A 8-as jelzésű gyorsvillamos kap újabb ágat egy fontos csomóponthoz.





Brno polgármestere, Markéta Vaňková és a DPMB képviselői aláírták a szerződést amely alapján villamosvonal épülhet a Bohunice városrészben található egyetemi kampuszra. Vaňková szerint a városnak kiemelt fontosságú jellemzője a jól működő közösségi közlekedés, azon belül is a hálózat gerincét adó villamoshálózat. Az előkészítő munkálatok még idén ősszel megkezdőnek, a teljes projekt pedig várhatóan 2022 végére lesz kész. A beruházással az egyetemi kórház és a kampusz közelebb kerül a belvároshoz: a 8-as villamossal egész nap 15 perc alatt ki lehet majd jutni a főpályaudvarról.

Bohunice kerület lakótelepe alá épül az új vonalszakasz
(grafika: DPMB)

A vonal a jelenlegi Osová megállóhely után ágazik majd el, ahol jelenleg is számos városi trolibusz- és elővárosi autóbuszjáratra lehet átszállni. Ezután következik a 900 méter hosszú új pálya, amelyből 619 a föld alatt fut majd. Utóbbi szakaszon épül egy megálló is, míg a végállomás a felszínen, a kórház közvetlen közelében lesz. A Nemocnice Bohunice végállomáson napi 40 ezer utas számára kínálnak majd a mostaninál komfortosabb utazási lehetőséget.

Az új ág előkészítése 12 évet vett igénybe, a várható költsége 1,4 milliárd cseh korona, melynek 85%-át az Európai Unió Közlekedési Operatív Programja finanszíroz.

Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.