2019. 09. 03.

RegioJet: jöhetnek a hármas TRAXX-ok

Tizenöt új mozdonyt vásárol a cseh RegioJet. A magánvasút a Bombardier termékeit választotta, a típus pedig a TRAXX MS3-as lesz majd és a belföldi forgalom mellett akár Magyarországra is beteheti a kerekét az új jármű a tervek szerint.


Tizenöt új TRAXX MS3-as szállítására vonatkozó szerződést írt alá a RegioJet és a Bombardier. A mozdonygyártó számára ez az első olyan szerződés, amelyben a multisystem mozdonyokat kifejezetten személyszállító vasúttársaság rendeli meg. A cseh magánvasút célja pedig az a szerződéssel, hogy egységesítse a több áramrendszerű gépekből álló flottáját, így feltehetően az új TRAXX-ok érkezésével együtt búcsúznak a sárga Vectronok, azokat visszaadják az lízingcégnek, az ELL-nek.
A RegioJet közleményében jelezte: a mozdonyokat elsősorban a belföldi forgalomban vetik majd be, de ugyanúgy napirenden van a Prága–Brno–Bécs–Budapest tengelyen való megjelenésük, hiszen itt ki tudják használni a több áramrendszerű mivoltukból eredő előnyöket. Belföldi forgalomban a meglévő járatokon, illetve a decemberi menetrendváltástól kezdve a Brno–Ostrava–Bohumín viszonylaton használják a gépeket, amelynek üzemeltetését közszolgáltatási szerződés keretében veszi át a ČD-től a RegioJet.
A RegioJet jelenleg nyolc TRAXX MS2e típusú mozdonnyal dolgozik a Vectronok és a Pershingek mellett és láthatóan elégedettek a TRAXX-okkal, ezért döntöttek a német-kanadai járműgyártó terméke mellett.
A cseh magánvasút a tervek szerint 2020-ban, a nyári menetrend életbe lépésével lép színre a magyar piacon, egyelőre a Prága és Bécs közötti vonatai közül két párat hosszabbítva meg Hegyeshalmon át Budapestig.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.