2019. 11. 21.

Menetrend 2019-2020: visszatér a szegedi IC

Némi késéssel, de közzétette a MÁV-START a vasúti menetrendet a 2019/2020-as évadra. Természetesen a korábbi nem hivatalos hírek is igaznak bizonyultak: az ITM nyomására bekerült a sehol-nem-megálló szegedi InterCity-járat.


Különösebb sajtós hírverés nélkül jelent meg a MÁV-csoport oldalán a 2019/2020-as menetrendi évadra vonatkozó közlekedési összefoglaló. Nézzünk pár fontosabb változást.

Az IC 736 „Maros” a Nyugati pályaudvarról 17:58-kor indul, Szegedre 20:02-kor érkezik meg. Ellenkező irányban az IC 707 „Torontál” 06:58-kor indul  Szegedről, Budapest-Nyugati pályaudvarra 09:02-kor érkezk meg. Hogy ez a járat kinek lesz jó, azt nem tudjuk, hiszen az ingázóknak későn; a legtöbb utasnak alapvetően nem jó időpontban közlekedik a járat, ráadásul Zuglóban, Kőbánya-Kispesten, Ferihegyen és Kecskeméten sem áll meg. Van a menetrendben ráadásul még egy pár non-stop járat: az IC 723 „Bugac” (Szeged indul: 16:58, Budapest-Nyugati érkezik: 19:02) és az IC 712 „Hírös” (Budapest-Nyugati indul: 07:58, Szeged érkezik: 10:02).
Ugyancsak újdonság lesz a Nyíregyháza felé ezek szerint bevált Televonat is: Szegedről 14:12-kor indul majd a 1733-as számú vonat, útközben Kecskeméten, Kőbánya-Kispesten és Zuglóban is megáll. Ellenkező irányban 11:28-kor indul a Nyugatiból, Szegedre 13:47-kor érkezik, hasonló megállási renddel. Mindkét vonat [67]-es korlátozással közlekedik, azaz „XII. 20-ig és I. 5-től VI. 15-ig, valamint IX. 1-től vasárnapi közlekedési rend szerint” jár.

A menetrendkönyvben nem szerepel a RegioJet nyáron induló kínálata, igaz, ezek a járatok nem részei a közszolgáltatásnak.

Újdonság a Győr–Celldömölk–Ukk–Tapolca–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatú InterRegio-járat: kétóránként közlekedik majd, az ígéretek szerint korszerű dízelmotorvonatokkal lesznek a vonatok kiállítva. A döntés előremutató és üdvözölhető, újabb átlós kapcsolat jött így létre az országban. Más lapra tartozik viszont, hogy a szerelvényforduló pazarlóan lett kitalálva és 2 órán keresztül parkol majd a Desiro Balatonszentgyörgyön, mivel 1 perc alatt biztosan nem lehet visszaindulni vele. Szintén üzemeltetési és üzemeltethetőségi problémát generál, hogy Istvántelektől távolra kerülnek az elmúlt másfél évtized alatt nem megfelelően karbantartott és ezáltal amúgy sem túlzottan megbízható járművek.
Érdekesség, hogy az IR-vonatokhoz csatlakozva a kisebb megállókat Sümeg és Ukk között autóbuszok szolgálják majd ki, ezek Ukkon a zalaegerszegi Göcsej IC-khez elvben csatlakoznak majd.

Szintén dunántúli fejlesztés, hogy Budapest–Veszprém–bobai delta–Zalaegerszeg viszonylaton kétóránként Göcsej néven InterCity-vonatok járnak majd. Budapest és Szombathely között a Bakonyon át pedig a Bakony IC-k járnak, Buadpest és Ajka között így órás ütemet biztosítanak majd. Az IC-vonatok „hibridek” lesznek, részben gyorsvonati, részben IC-kocsikból állnak majd. Úgy tudjuk, hogy itt az új IC+-kocsikra is számít a MÁV-START. Ezzel viszont megszűnik a bobai stokkozás, cserében jelentősebb minőségi fejlesztés várható majd a vonalon.

A miskolci vonalon a menetrendváltástól elvileg beindul a forgalom, itt a korábbi években megszokott struktúra kerül be a menetrendbe, legfeljebb a sátoraljaújhelyi vonatok utasai profitálhatnak a villamosítás okozta előnyökből.

A menetrendben komolyabb változások ezen kívül nem várhatók, természetesen néhány perces eltérések lehetnek, így senki se induljon neki megszokásból december 15-étől. A vonathoz kötött jegytípusok értékesítéséről egyelőre nem tudtunk információt szerezni a vasúttársaságtól.


Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.