2022. 07. 27.

Elba-völgyi erdőtűz

Erdőtüzek pusztítanak Európa-szerte, az egyik legközelebbi pedig az általunk is kedvelt cseh-német határvidéken tizedeti a zöldfelületeket.







Vasárnap óta ég az erdő a cseh-német határvidéken, eddig emberéletet nem követelve. A České Švýcarsko és Sächsische Schweiz neveket viselő, nemzeti park besorolású, de összefüggő terület cseh oldalán, Hřensko mellett csaptak föl az első lángok és föstöltek el két települést. Majd az időjárásnak engedelmeskedve terjedtek tovább a lángok Bad Schandau felé, ahol két települést már tegnap kitelepítettek. Jelenleg 250 hektárnyi erdő ég a határ német oldalán és csak dél körülre sikerült megakadályozni a továbbterjedését. A Sächsische Schweiz-Osterzgebirge kerület vezetése katasztrófahelyzetet hirdetett tegnap, a kárelhárításban a hivatásos és önkéntes tűzoltóságok mellett a Bundeswehr helikopterei is segítenek.

A lángok lakóépületeket is veszélyeztetnek
(fotó: dpa / mdr)

Reggel a Landratsamt Sächsische Schweiz-Osterzgebirge elrendelte a híres Kirnitschtalbahn üzemszünetét, mivel a környező erdőben folyó munkálatokat túlzottan sokan kívánták megfigyelni a környező magaslatokról, emiatt a tűzoltóknak, a THW-nak és a rendőrségnek is plusz területeket kellett zárlat alatt tartaniuk. A helyi rendőrség beszámolója szerint 40 személyt állítottak elő, további 10 pedig feljelentssel lett gazdagabb lezárt utak használata miatt. A Kirnitschtalbahnt üzemeltető RVSOE a hivatali üzemszünetttel indokolta, hogy a hétvégére tervezett nyílt napot nem tartják meg.

Egyelőre csak fényképen gyönyörködhetünk a különleges atmoszférájú üzemben
(fotó: Adorján Péter)

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.