2023. 04. 07.

Hétvégi gyors – 2023. április 1-14.

Nem lett helye az ICE-bázisnak. Később nyit a piac Párizsban. Retró- és múzeumi hétvége következik.


Nem találják a helyet


Nürnberg | Németország – Alapos vizsgálatok után sem találják a leendő nürnbergi ICE-bázis helyét, közölte a Deutsche Bahn AG. A tervek szerint Nürnberg térségében építenének egy új telephelyet, de a megvizsgált mintegy száz helyszín közül egyik sem bizonyult megfelelőnek, volt olyan helyszín, ahol a II. Világháború idejéből visszamaradt lőszerektől való mentesítés költségei riasztották el a vasúttársaságot, másutt nem sikerült beilleszteni a tervezett telephelyet a területszabályozási rendszerbe. Bár a telephelyre szüksége lenne a társaságnak, egyelőre ez a telephely nem épül meg, holott a mostani 400 körüli ICE-szerelvényhez a tervek szerint 2029-ig még 50 csatlakozik majd, ezek karbantartását meg kell oldani. A DB így most a meglévő telephelyek kapacitásainak bővítési lehetőségeit kénytelen vizsgálni.


Piacnyitás: később


Párizs | Franciaország – Később nyitják meg a párizsi városi közlekedés buszos piacát, erről dönthet a francia Nemzetgyűlés május elején. A Clément Beaune közlekedési miniszter által jegyzett javaslat szerint 2024 helyett 2026-ra tolnák el a piacnyitás időpontját. A javaslat hátterében az áll, hogy a városi közlekedési szolgáltató biztonsággal készülhessen fel a 2024-es nyári olimpia jelentette kihívásokra. A törvénytervezet eredeti szövegében még 2028-as időpont szerepelt, de ezt végül az egyeztetések során 2026-ra időzítették. A tervek szerint az RATP buszhálózatát tizenkét részletben pályáztatnák majd meg, a területeket alapvetően földrajzi szempontok szerint osztják fel. Az előírások nem gátolják azt sem, hogy a jelenlegi szolgáltató leánycégei induljanak a versenyben, amelyet az Ile-de-France Mobilités (IDMF) koordinál majd megrendelőszervezetként.


Kinyit a múzeum


Olomouc | Csehország – Ezen a hétvégén megnyitja kapuit a ČD Museum olomouci telephelye. A többek között a 464.202-es pályaszámú gőzösnek is otthont adó fűtőházban egyedülálló járművek lehet megtekinteni, közölte a cseh vasúttársaság. A kiállítás 09:30 és 15:00 között látogatható.


Dupla retró a hétvégén


Hatvan, Miskolc | Magyarország – Az idei közlekedési retró-rendezvények sorát ezen a hétvégén nyitja meg a MÁV-START: Miskolc és Tornanádaska között az idén 50 éves Csörgők közül kettő továbbítja a vonatok egy részét: az egyik szerelvény Bhv és Bhrv sorozatú kocsikból áll majd (a 20-05-ös középszámtól nem kell megijedni, nem Dögkeselyű lesz), a másik poznani fülkés kocsikból lesz kiállítva.
A MÁV-START a Volánbusz hatvani programjára is kapcsolódik: Budapest és Gyöngyös között szombaton két kört is tesz a Mátra IR fordulóiban a BVmot sorozatú villamos motorvonat szerelvénye. Részletek a MÁV-csoport és a Volánbusz weboldalán találhatók.

A BVmot-szerelvény a 2022 őszi dunántúli retró hétvége keretében Budapest és Pécs között ingázott, illetve tett egy kört Kaposvárra is. A képen épp IC 814-esként érkezik a legendás motorvonat Szentlőrinc állomásra a szakad esőben.


Marad a ČD


Liberec | Csehország – A České dráhy maradhat a szolgáltató a Liberec és Harrachov közötti vasútvonalon 2026 és 2033 között is. Az erről szóló közszolgáltatási szerződést április 11-én írták alá a felek. A vállalások szerint a vasútvonalon a jövőben (is) alapvetően a Stadlertől vásárolt RS1-es motorkocsik közlekednek majd, ezek főjavításáról is gondoskodnak majd, de más térségekből érkező RS1-esek is erősítik majd a flottát, így bővítve a rendelkezésre álló kapacitásokat. A távoli tervek szerint pedig akár a hálózat bővítése is elképzelhető lesz majd Görlitz, illetve Mladá Boleslav felé is. A ČD átlagosan 234,77 koronát kap egy vonatkilométernyi teljesítményért.


Összeállította: Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.