2024. 01. 09.

Átöltözött a Szlovén Vasút

Európa egyik legkisebb vasúttársasága a járművek és az online tér megújítása után az egyenruhákat is lecseréli, melyek jobban illenek az új, 2021-ben bevezetett arculathoz.


Szlovénia vasútja 1994-ben, az ország függetlenné válása után lett önálló, ekkor vezették be a zöldeskék alapszínű uniformist. Közel 30 évvel később, 2023. december 10-től egy frisebb, a világoskék járművekhez jobban illő színezetű kollekció váltotta le azt.



Az arculati megújulás még 2021-ben kezdődött, amikor egy 220 oldalas arculati kézikönyvet szerkesztettek, ebben 20 oldal csak az egyenruhákkal foglalkozik. Az alapszín a nadrág és a zakó esetén sötétkékre változott, a fehér ing megmaradt, ehhez a vonatokról már ismert világoskék nyakkendő ad kontrasztot. A nőknél természetesen szoknya, blézer, blúz és sál jelenti a készletet. A nadrágok és szoknyák kivételével minden ruhadarabon megtalálható a hímzett céglogó, az ingek és blúzok gallérján és ujján pedig egy kék minta is. A jegyvizsgálók kék, a forglami dolgozók piros sapkát kaptak.


A ruhadarabokat az amerikai Cocona Labs 37.5® Technology elnevezésű szövetéből készítették, ami optimálisan vezeti el a nedvességet és visszatartja a test által kisugárzott hőt, ezzel kellemes viseletet eredményez. A tesztelési fázisban véletlenszerűen választottak ki dolgozókat minden munkakörből, akik valós munka közben hordva értékelhették az egyes darabokat.


Az SŽ-Potniški promet [Szlovén Vasutak - Személyszállítás] körében 512, az SŽ-Infrastruktura [Szlovén Vasutak - Infrastruktúra] pedig 587 dolgozó lett decemberben kistafírozva az új ruházattal. A kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy háztartási körülmények között is moshatóak legyenek.

fotók: Slovenske železnice

A leváltott egyenruhákból kerül a ljubljanai vasúti múzeumba, ahol a szlovén vasút történetét ismerhetjük meg. A felesleges darabokat a környezetvédelem jegyében feldolgozásra adják át.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.