2011. 04. 06.

Húsz éves a hármas metró


Van egy város, nem is olyan messzi, ami Budapesttel összemérhető és bizony, sokszor „bezzegezünk” is vele. Öt metróvonala van, a hálózat most is fejlődik – és gyorsabban, mint a miénk. Mostanában főleg az U2-es került a rivaldafényben (október 2-án adták át a legújabb szakaszát), de érdemes más vonalakról is szót ejteni. Ezúttal az U3-as érdemel egy kis figyelmet, hiszen húsz esztendeje múlt, hogy átadták a forgalomnak az első szakaszát.

Húsz éve, 1991. április 6-án vehette birtokba a bécsi közönség az U3-as néven említett vonal első szakaszát. Akkoriban a Volkstheater és Erdberg között ingáztak a vonatok – a belváros alatt átvezető pályaszakasz nem kis kihívás volt az építőknek: csak acélból 32 ezer tonnányit használtak fel.

Egy érdekesség a sok közül: Ottakringben lényegében egy házban kapott helyet a fordítóvágány

Érdekesség, hogy a Stubentor metrómegálló közelében a történelmi látványosságok kedvelői is ízelítőt kapnak: a metróépítés során a régi bécsi városfal egy része került elő.
Egy másik érdekesség, hogy a szűk Mariahilfer Straße alatt nem egymás mellett, hanem egymás fölött vezetik a két irány vágányait. Fent az Ottakring, alatta a Simmering felé vezető vágányok kaptak helyet. Ugyancsak említést érdemel a Volkstheater állomás, mely különleges kialakítása és díszítése miatt idegenforgalmi látványosságnak sem utolsó.

A megszokott „Silberpfeilek” mellett a V/v sorozatú szerelvények is szállítják az U3-as vonal utasait

A Wiener Linien az évfordulóra a bécsi metróban található művészeti alkotásokról jelentet meg egy kiadványt, amely ma, azaz 2011. április 6-án szimbolikus, 19,91 eurós áron szerezhető be valamennyi információs pontban.

Egy érdekesség a sok közül: a Volkstheater állomás kialakítása igazán egyedi lett
(forrás: Wikipedia)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.