2011. 10. 21.

Brunel-díj az SBB-nek

A Brunel-díj neve talán nem ismeretlen idehaza sem. Gondoljunk csak az ÖBB 1014-es sorozatú mozdonyaira: ezek a gépek 1994-ben kapták meg ezt a díjat. Idén a svájci vasút négy projektjét is díjazták: jármű és épület is kapott kitüntetést.


Idén az SBB négy projektje is kitüntetésben részesült. A neves Brunel-díjat a Washington D. C.-ben székelő Watford Group zsűrije október közepén ítélte oda a pályázóknak. A svájci államvasút négy elismerést is kapott.
Az egyik díjat Brig állomása kapta. A felújított állomás építészeti megoldásait ismerte el a zsűri, többek között azt, hogy megőrizték az eredeti homlokzatot vagy befoglalták a modern bővítésbe, belül azonban teljesen modern vasútállomást alakított ki az SBB.
Brig vasútállomása látványos, modern kiegészítést kapott. Az új térbe befoglalták a régi felvételi épület homlokzatát is

A Chur városában lévő neoreneszánsz felvételi épület is kitünetést kapott. A szűkös épület egy minimális kiegészítést kapott 2000-ben, hogy a vasútállomás jelenetős utasforgalmát elbírja.

Chur állomását az RhB és az SBB forgalmi igényeinek megfelelően bővítették és tekintettel voltak a régi állomásépület stílusára is

A harmadik építészeti megoldás a zürichi Lettenviadukt lett. A főpályaudvartól észak felé vezető terméskő szerkezetet bő 120 évvel ezelőtt építették. Az összesen 53 nyílásban – a berlini Stadtbahn-viadukthoz hasonlóan – számos raktár vagy éppen üzlethelyiség, étterem kapott helyet.
 
A zürichi Lettenviadukt alatt ötvenhárom üzletet és raktárhelyiséget alakítottak ki, illeszkedve a terméskőből épült viadukt stílusához

A negyedik díjat a Stadlertől beszerzett kétáramnemű tolatómozdony kapta. Az Ee 922 sorozatú gép különlegessége a kompaktsága, az energiatakarékos működése és az átgondolt munkahely a szolgálatot végző vasutasok számára.
 
A Stadler építette Ee 922-es sorozatú tolatómozdony is kapott kitüntetést. A kiemelkedő dizájnnal rendelkező masina a remek munkakörülményeket biztosít a vasutasok számára és emellett az energiatakarékossága is figyelemre méltó
(fotók: SBB)

A Brunel-díjat két-négy éves periódusokban adják át és 1985 ítéli oda az építészekből és dizájnerekből álló zsűri a kiemelkedő vasúti építészeti és formatervezési megoldásokért.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.