2011. 10. 04.

Vonat van, mozdony nincs

Vonat van, pontosabban lesz. A ČD és az ÖBB, valamint az Siemens aláírta a megállapodást tizenhat Siemens Viaggio szerelvény, ismert nevén Railjet-vonat vásárlásáról. Az ügylet kapcsán újabb hírek láttak napvilágot, így már tudjuk, hogy merre járna velük a cseh vasút – és talán azt is, hogy mivel húznák. De lehet, hogy nem is azzal, amire gondolunk...?

Megszületett a megállapodás és hamarosan a ČD tizenhat Siemens Viaggio vonat boldog tulajdonosa lehet – ahogy arról a RegionalBahn Blog már – magyar nyelven egyedüliként – többször is beszámolt. A szerelvényeket a ČD tervei szerint Prágából Bécsen át Grazba, illetve a cseh főváros és Hamburg között járatnák.
A vonatok új, a ČD által jelenleg alkalmazott Najbrt-féle színterve szerinti festése – egyelőre csak látványtervként
(forrás: České Dráhy)

Szerkesztőségünkben már terjedtek a vadabbnál vadabb elképzelések, amelyek közül a leginkább – mondjuk úgy – figyelemre méltó a 340-es sorozatszámú, kétáramnemű Laminátkával az élen, a Pratersternre begördülő szerelvény rémképét vetítették elő. De a valóság azért ennél valamelyest biztatóbb.
Az első, a teljes vonatot mutató látványterveken pedig a most beszerzett Škoda 109E típusú villamosmozdony látható. Vajon valóban a Škoda-csoda továbbíthatja majd a 230 km/h-ra is alkalmas vonatokat? Az biztos, hogy a mostani flotta nem elegendő a Railjet-vonatok továbbítására és a többi szerelvény elhúzására.
Valószínűleg emiatt is dönthetett úgy a ČD, hogy – a hírek szerint – összesen tíz, több áramrendszerű mozdonyra vonatkozó tendert is kiír a közeljövőben.
A leendő cseh Railjet teljes egészében – egy Škoda 109E-vel a látványterven. Vajon a Škoda-csoda továbbíthatja majd a vonatokat?
A kép nagyítható, új ablakban jelenik meg!
(forrás: České Dráhy)

Halász Péter

4 megjegyzés:

 1. Szép együttállás lesz majd a Keletiben a kék és a piros railjet! :)

  VálaszTörlés
 2. Egyenesen gyönyörű lesz. :) De inkább Wien Hauptbahnhofon van esély ilyet fotózni a jövőben. :)

  VálaszTörlés
 3. Pedig a 340-est akár még az olaszok is a keblükre ölelhetnének az "egyenáramú testvériség" jegyében. Mondjuk lehetne Prága-Bécs-Velence Jeti, turbósított Laminátkával.

  Vajon egy vérbeli angol fogadóiroda erre milyen odds-val venne fel tőlem fogadást? :)

  VálaszTörlés
 4. Várjá', a 340-esbe akkor kell egyenáramú rész is. :) Mondjuk azért az 1000 kW teljesítmény 15 kV 16,7 Hz-en vicces. :) Talán az országhatárig elérné a 120-at a jetivel. :)

  „Vajon egy vérbeli angol fogadóiroda erre milyen odds-val venne fel tőlem fogadást? :)” – hát... kipróbálod? :)

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.