2011. 11. 22.

Jön a HPT!

E sorok megjelenésekor kezdődik az a sajtótájékoztató, ahol a MÁV-START bemutatja az otthon nyomtatható vasúti jegyeket. Az internetes jegyeladási rendszer újabb kiegészítéseként (és remélhetően nem a meglévő szolgáltatások helyett) bevezetendő funkció sok új elemet hordoz magában.


Ezen elemek egy részéről korábban már írtunk a RegionalBahn Blogon. Azonban van néhány fontos rész, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni.
Fontos tudni, hogy az új, otthon nyomtatott jegyek (angolul Home Printed Ticket, HPT) személyhez kötődnek, névre szólnak. Alkalomadtán tehát igazolnunk kell tudni, hogy mi vagyunk a menetjegy jogos felhasználói – mindamellett, hogy igazolni kell az esetleges kedvezményre való jogosultságot is. Nem árt azt sem tudni, hogy ha házasságkötés (vagy éppen válás) előtt állunk és változik emiatt a nevünk (vagy éppen bármi miatt változik a nevünk), akkor a régi névre kiállított jeggyel nem utazhatunk akkor, ha már az új nevünket használjuk.
Az internetes jegyvásárlási felületen már él az új opció: otthon nyomtatható jegyet is választhatunk bizonyos utazásokhoz

Egy másik, Magyarországon belföldi forgalomban eddig ismeretlen megkötés az, hogy a jegyek amellett, hogy névre szólnak, adott vonatokhoz is kötődnek. Ahogy arról korábbi írásunkban már értekeztünk: meglehetősen szövevényes ügy egy csatlakozásmulasztás esetén a későbbi vonatokon való felhasználása az otthon nyomtatott jegynek.
A jegyhez meg kell adni nevünket és születési dátumunkat is

Olvasóink felvetetették: miért nem ad kedvezményt a vonathoz kötött jegy esetében a MÁV-START? A felvetés jogos, hiszen Európában számos helyen adnak el vonathoz kötött menetjegyket. Igaz, eme – a német nyelvterületen jobbára SparSchine vagy SparNight néven emlegetett –ajánlatok a számos megkötés miatt olcsóbbak is a teljesárú menetjegynél – pont ez teszi őket népszerűvé. Ráadásul a nemzetközi forgalomból MÁV-START számára sem ismeretlenek ezek a jegytípusok, tehát még akár újabb utasokat is szerezhetett volna magának a magyar vasúttársaság.
A végeredmény pedig valami ilyesmi lesz

Itt pedig már az „éles”, a sajtó képviselőinek kiállított menetjegyet kezelik. A jegy nem mellesleg egy magát „átfogó közlekedési portálként” aposztrofáló oldal felelős szerkesztőjének nevére szól – a MÁV-csoport ugyan az utas azonosítására alkalmas adatot nem takarta ki, mi azonban a szenzitív információkat természetesen eltüntettük, azonban jó ha tudják: a jegy névre szól és meg kell adni a születésünk idejét is
(fotó: MÁV Zrt.)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.