2011. 11. 02.

Legyél te is kalauz!

Valószínűleg sokan áhítoznak arra, hogy Svájcban vállaljanak munkát. Nos, erre most akár lehetőségük is nyílhat, hiszen az SBB vonatkísérőket keres a hírek szerint.


A kifejezetten a témához hozzáértő blogger, a schweizerweit.net szerkesztője, Andreas Hobi tudja miről beszél: főállásban ő is vonatkísérő a svájci államvasútnál. A szerkesztő-vonatkísérő kifejezetten csapatban dolgozni képes embereknek ajánlja a munkát, ahol sokat kell kommunikálni és bizony nem fenékig tejfel az élet, mert még az Alpok szívében is akadnak „nehéz esetek”. Ahogy más munkatársaknak, úgy a vonatkísérőknek is a vezénylés szabja meg az életritmusát – még Svájcban is.
Az SBB több helyre és több kezdési időponttal is keres jelentkezőket. 2011 decemberében Biel/Bienne, Brig, Buchs SG, Sion, St. Gallen és Zürich telephelyre várják a leendő kollégák jelentkezését. 2012 februárjában a Fribourgban és Genfben szolgálni vágyóknak indul tanfolyam, míg 2012 májusában Basel, Brig, Olten és Zürich telepállomásokra várják a jelentkezőket. Az elméleti és gyakorlati képzés tizenkét hónapig tart.
A sikeres vizsgázók személyszállító vonatok kísérői lesznek, akik szükség esetén a vonatvezetői feladatokat is elláthatják. A pályázók egész Svájc területén dolgoznak majd.
Érdemes azt is megjegyezni, hogy a vizsga után egy évig csak teljes munkaidőben lehet dolgozni, részmunkaidős megoldást csak ez után kérhet a jelölt.
A jelölteknek alkalomadtán vonatvezetőként is működniük kell
(fotók: SBB CFF FFS)

Jelentkezni az SBB HR-részlegénél kell. A részletek egyébként a schweizerweit.net oldalon ide kattintva – németül – olvashatók. A fizetésről ugyan diszkréten hallgatnak, de az biztos, hogy a MÁV-csoportnál jobban képzett és megjelenésben, viselkedésben is magasabb színvonalat diktáló vasutasokat jól megfizetik a munkájukért cserében.

Végül egy kisfilm az SBB-től, ami bemutatja a vonatkísérők munkáját. Aki a beszélgetést megérti, már egy kicsit több eséllyel pályázhat, hiszen a német svájci dialektusában beszélgetnek a vasutasokkal
(via schweizerweit.net)

Halász Péter
via schweizerweit.net

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.