2011. 11. 28.

Mozdonnyal keresnek mozdonyvezetőt

Idehaza talán még nincs baj, de Németországban már gondokat okoz a mozdonyvezetők hiánya. A DB Regio most pont a vasutat választókat célozza: hátha van kedvük mozdonyvezetőként dolgozni.


Hígul a szakma, kevés a mozdonyvezető, írtuk korábban többször a német mozdonyvezető-képzéséről és a létszámhelyzetről. Emellett pedig sokan távoznak a cégtől, hiszen nem kevesen vannak azok, akik nem hivatásként tekintenek a mozdonyvezetésre, hanem csak egyszerű munkaként, ami helyett találnak szebbet, jobbat, jobban fizetőt. A német vasútnál tapasztalható mozdonyvezető-hiány nyomán úgy döntött a DB Regio, hogy mozdonyon hirdet állásokat. A hirdetési felületet a 146 223-as számú gépen találták megfelelőnek, s egy ideje már a „Diesen Zug könnten Sie fahren” mondattal próbál hírverést csinálni a DB. A mondat magyarul annyit tesz: ezt a vonatot Ön is vezethetné.
A 146 223-ason lévő hirdetéssel keresnek mozdonyvezetőt a DB-nél
(fotó: Andreas Axmann, www.stachelbuckel.de, via kbs761.startbilder.de)

A www.deutschebahn.com/karriere weboldalt megnyitva, az állásajánlatok között böngészve e sorok megjelenésekor is találtunk felhívást mozdonyvezetői álláshelyekre. Nürnberg, Würzburg és Ansbach szolgálati helyekre keresnek járművezetőket, akik 111, 143 sorozatú villamosmozdonyokat, 440, 442, 642 és 648 sorozatú motorvonatokat vezetnének. Igaz, ide már „kész” járművezetőket keres a német vasút, de úgy hírlik, hogy 2012 második felében számos tanfolyam indul majd, ahol „utcáról beeső” embereket is keres a DB AG.
Jövőre „utcáról beeső” embereket is képezne a DB, hiszen égető szükség van járművezetőkre a hírek szerint
(fotó: DB AG)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.