2011. 12. 07.

Emelik a feszültséget

Változtatnak a feszültség szintjén Berlinben. A hírek szerint a névleges 600-ról 750 voltra emelik a városi villamosvasutakon alkalmazott egyenáram feszültségét. A munkákat még nem fejezték be, így konkrét időpontot sem közölt a BVG, hogy mikor térnek át az új rendszerre.


Változtatják a berlini villamosok üzemi feszültségének névleges értékét. A jelenleg 600 voltos egyenáramról működő járművek a jövőben 750 V névleges feszültségértékű árammal működhetnek majd. Azonban azt, hogy mikortól, még nem tudni: a BVG közlése szerint az energiaellátó rendszereken ugyan már megkezdték a szükséges munkákat, azok befejezéséhez idő kell.
A német főváros villamosai hamarosan nem 600, hanem 750 V-os névleges feszültségről üzemelhetnek. A képen egy KT4Dm-szerelvény halad át az Alexanderplatz gyalogosövezetén

A nosztalgiajárművek közlekedéséről megbeszéléseket folytatnak az üzemeltető DVN Berlin e.V.-nel, de hogy milyen átalakítások szükségesek az öreg járművek forgalmához – ha egyáltalán szükségesek – azt csak a közeljövőben mérik fel. Az viszont biztos, hogy a jövőben sem akarják nélkülözni a népszerű nosztalgiajárműveket a berlini utcákról, azok nem maradnak a kocsiszínekben az átállás után.
A nosztalgiavillamosok az átállás után sem pihennek, de hogy milyen átalakításokat kell – ha kell egyáltalán – elvégezni, azt még vizsgálják a BVG és a DVN Berlin e.V. szakemberei
(a szerző felvételei)

A jelenlegi járműpark elméletileg alkalmas a magasabb feszültségszinten történő üzemre. Azt is hozzá kell tenni, hogy a gyakorlatban nem feltétlenül 600 V jelenleg sem felsővezeték feszültsége, hiszen a közlekedő járművek áramfelvételétől jelentősen függ, hogy a névlegesnél nagyobb vagy éppen kisebb a feszültségszint.
A városban egyébként nem idegen a 750 V-os egyenáramú üzem: az S-Bahn járművei ezzel a feszültséggel üzemelnek jelenleg is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.