2011. 12. 19.

Kintragadnak

A két ünnep között komoly munkákat végeznek majd a Csehország és Németország közötti fontos vasúti kapcsolaton, ezért Drezda és Ústí nad Labem között buszos pótlásra kell számítani. A vágányzár azonban más érdekességeket is tartogat.


December 27-én 18 órától december 31-én reggel 8 óráig vágányzár miatt nem járnak majd a távolsági személyszállító vonatok a csehországi Ústí nad Labem és a németországi Drezda között. A vágányzár érinti a három Budapest és Berlin között közlekedő vonatot, a Metropol EN-t, a Jesenuis és a Hungária EC-ket. A vonatok mindegyike Budapestről csak a csehországi Ústí nad Labemig megy, ott buszra kell majd szállni – amelyek nem érintik Děčín és Bad Schandau állomásokat – és csak Drezda főpályaudvarán lehet ismét vonatra szállni. A Metropol esetében például Berlin felé Drezdából az IC 2070-essel, ellenkező irányban IC 2071-essel kell utazni, hogy a vonatpótlót, majd az éjszakai buszt elérjék az utasok.
Elmarad a gépcsere Drezdában. A ČD 371 002-ese veszi át a még német kocsikból álló EC 175-ös továbbítását 2008. szeptember 26-án Dresden Hauptbahnhofon

A DB AG közlése szerint vágányzári menetrend lesz érvényben – ide kattintva letölthető pdf-ként –, amelynél nem árt figyelni az érkezési és indulási időkre sem. A vágányzár végén, különösen az éjszakai vonatok esetében még szintén változásokra kell készülni.
A szerelvényfordulókat is kissé megkavarja ez a lépés: információink szerint a Jesenius és a Hungária EC-k egy-egy magyar szerelvénye kint ragad majd ebben az időszakban és a csonka járatok németországi részén közlekedik majd. A hírek szerint a fordulók úgy lettek összeállítva, hogy a járművek az egyébként a csehek által kiszolgált Berlin–Ostseebad Binz viszonylaton is közlekednek majd, ahol magyar kocsi legfeljebb még a réges-régen megboldogult Csárdás nemzetközi gyors malmöi közvetlen kocsijaként járhatott – igaz, ez utóbbi nem Binzbe ment, hanem Saßnitznál rakták a Svédország felé menő kompra.
A MÁV-START kocsijai nem csak a Hungária és a Jesenius EC-kben fordulnak majd meg a két ünnep között, hanem számos másik járatban is találkozhatunk a kint ragadó szerelvényekkel. A képen az EC 170-es érkezett Berlin Südkreuz állomásra 2008. szeptember 23-án. A vonat továbbítását Drezda és Berlin között a 101 143-asra bízta a DB AG
(a szerző felvételei)

Az idegenbe szakadó szerelvényeket a RegionalBahn.blogspot.com információi szerint a ČD járműveivel pótolják majd, így szokatlan vonatokban találkozhatunk majd a csehek járgányaival.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.