2011. 12. 16.

Piaci alapokon folytatják

A szabályok változása miatt a jövő év elejétől a szlovák vasút személyszállító vállalata, a ZSSK a Pozsony és Kassa közötti IC-vonatokat a mostanitól jelentősen eltérő szabályok szerint közlekedteti. A szlovák vasút ugyanis piaci alapokra helyezi a vonatközlekedést ezen a részen.


A jövő év első napjától a Pozsony és Kassa között közlekedő InterCity-vonatok jelentősen megváltozott szabályok mellett vehetők igénybe. A ZSSK ugyanis piaci alapokra helyezve közlekedteti e járatait – adta hírül a társaság. A legfontosabb változás, hogy a vonatokra külön kerülnek kiadásra a menetjegyek és minden utas kap egy-egy cetlit. Ha az utas más vonatokat is használ útközben, akkor a közszolgáltatás keretében közlekedő vonatokra külön papíron kapja meg a jegyét.
(fotók: Halász Péter)

Emellett új jegyértékesítési rendszert is bevezetnek: több árkategóriában kínálnak vonatjegyet majd a járatokra. Az útipoggyászok szállításáért 2,50 eurós felárat számít a ZSSK. A jegyváltásra a gépi jegykiadású pénztárakban és a www.slovakrail.sk weblapon van lehetőség. A jegyet a vonaton is kiadják, de ott csak a legdrágább árkategóriába tartozó összegért juthatunk vonatjegyhez.
A vonatok késése esetén érvényes szabályok is változnak: 60-119 perces csúszás esetében a jegy árának 25 százaléka és egy 1 euró értékű frissítő; 120 percen túl pedig a jegy árának fele és 2 euró értékű frissítő jár. A vonatok lemondása esetén a vasúttársaság legfeljebb 20 euróig a szállás térítésére is kötelezhető.
A részletes szabályozás – szlovákul – a vasúttársaság oldalán található.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.