2012. 01. 16.

Eltört a váltó

Eltört Harka állomás 1-es számú kitérőjének egyik alkatrésze – közölte a GYSEV hétfőn délelőtt. A speciális alkatrészt javítani nem lehet, újat rendelt a vasúttársaság, a beépítésig megpróbálják a kitérőt járhatóvá tenni, de lehet, hogy akár szerda estig is buszok járnak Sopron és Nagycenk között.


Eltört Harka állomás 1-es számú kitérőjének egyik speciális eleme. A GYSEV közleménye szerint az alkatrészt javítani nem tudják, így újra kellett azt gyártatni, s csak szerdán érkezik meg, akkor tudják beépíteni a szakemberek. A kitérőt ugyan megpróbálják járhatóvá tenni a szakemberek, de ha ez nem sikerül, akkor az új alkatrész beépítésééig Sopron és Nagycenk között vonatpótló buszokkal kell utazni.
Vonatpótló autóbusz a soproni pályaudvar előtt 2010 tavaszán – ekkor tervezetten jártak erre buszok, hiszen a vasútvonalat újítottál fel éppen

Az átszállás miatt a Szombathely felől Sopronba érkező utasok 7-10 perces késésekre számíthatnak. A Sopronból Szombathelyre indulóknak nem kell hosszabb menetidőre készülni, mert a vonatok Nagycenktől Szombathelyig behozzák a késést, így menetrend szerint érkeznek a vasi megyeszékhelyre. A vonatpótló buszok a viszonylag nagy távolság miatt Kópházán nem mennek ki a vasútállomásig, hanem a faluban, közvetlenül a 84-es főút mellett állnak meg – áll a GYSEV közleményében.
A GYSEV vonatai mellett az ÖBB járatait is érinti az üzemzavar. Pontos információt erről még nem találtunk azonban az ÖBB honlapján
(képeink illusztrációk, fotók: Halász Péter)

A hiba az ÖBB Deutschkreutz és Wien Meidling között közlekedő vonatait is érinti, de az osztrák vasúttárasságnál egyelőre csak annyi információt találtunk, hogy Kópháza és Sopron között a magyar vasútvonalon buszos pótlásra kell számítani.
A GYSEV hétfőn délután közölte: szakembereinek hétfőn sikerült átmenetileg megjavítani a szombat éjszaka eltörött váltót, így a kora délutáni órákban megindult a vonatforgalom Sopron és Nagycenk között. A hibás alkatrészt azonban mindenképpen cserélni kell, ez szerdán fog megérkezni. A szerelés ideje alatt, január 18-án, szerdán 8:20-tól 13:20-ig ismét vágányzár lesz Sopron és Nagycenk között. Addig pedig Harkánál sebességkorlátozás lesz érvényben: a vonatok maximum 10 km/h-s sebességgel közlekedhetnek az 1-es számú váltó közvetlen közelében. Ez azonban várhatóan késéseket nem okoz.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.