2012. 01. 17.

Megfúrták a dohányzószakaszt

Úgy tűnik, hiába szeretne, nem tud kedvezni a dohányosoknak a WESTbahn. A decemberi menetrendváltás óta Bécs és Salzburg közötti vonatokat működtető társaság ugyanis többek között dohányzó szakasszal próbálta az ÖBB-ről átcsábítani az utasokat. Az önjelölt füstellenőrök azonban feljelentették a céget.


A WESTbahn közleményében úgy fogalmaz: az Egészségügyi Minisztériummal egyeztetve arra jutottak, hogy nincs kifejezett jogszabályi tiltás arra vonatkozóan, hogy ne lehetne egy külön, e célra kiépített, megfelelő füstelszívóval rendelkező helyiséget kijelölni a füstölgő utasoknak a vonatokon. Az eset előzménye az volt, hogy – a cég által önjelöltnek tartott – „füstellenőrök” feljelentették a vasúttársaságot.
Immáron – várhatóan ideiglenesen – az ÖBB vonataival azonos módon, csak nemdohányzó kocsikkal közlekednek a WESTbahn járatai
(fotó: Halász Péter)

A feljelentés nyomán a WESTbahn ideiglenesen felfüggesztette a vonatokon a dohányzó szakaszok biztosítását. A Stadler KISS motorvonatokon ugyanis egy speciális, erősebb levegőztető berendezéssel szerelt szakaszt alakított ki a dohányzó utasai számára – így biztosítva az ÖBB-nél hosszú évek óta nélkülözött lehetőséget.
Még dohányzó szakasszal halad át Wien Penzing állomáson a WESTbahn KISS motorvonata
(fotó: Magyarics Zoltán)

A WESTbahn üzletvezetője, Stefan Wehinger szerint  nem csak a dohányos utasok jártak rosszul. A nemdohányzó utastársak is üdvözölték ugyanis a legális és elkülönített füstölgési lehetőséget. A WESTbahn álláspontja szerint a lépés mindössze ideiglenes és a hatóságokkal együttműködve próbálnak egyértelmű álláspontot kialakítani a dohányzó szakaszok működéséről.
A WESTbahn motorvonatainak fedélzeti szolgáltatását a RegionalBahn Blog – magyar nyelven egyediként – még december közepén bemutatta. Ide kattintva olvashatják akkori beszámolónkat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.