2012. 01. 09.

Vorarlberg a hó fogságában

A hétvégén több települést is elvágott a külvilágtól a havazás Nyugat-Ausztriában. Vorarlbergben a nagy mennyiségű hó nem csak a közutakon, hanem a vasúton közlekedőket is akadályozza. Az Arlbergbahn egy szakaszát is le kellett zárni.


A hétvégén több vorarlbergi települést is elzárt a külvilágtól a januári havazás. A magas hegyek között számos helyen lavinaveszély miatt kellett leállítani a forgalmat – időszakosan vagy éppen tartósan. A hétfőre virradó éjjel lehullott 30-40 centiméternyi hó (a hegyekben 60 centi friss hó is esett) csapadék tovább nehezítette a helyzetet a környéken, a hírek szerint Vorarlberg gyakorlatilag el lett vágva Ausztria többi részétől. Arlberg, Bregenzerwald és Montafon térségében több települést nem lehet megközelíteni.
Az Arlberg-Schnellstraße, a hágón átvezető autóút is lezárásra került a havazás nyomán kidőlt fák miatt. Az S16-os gyorsforgalmi út Langen és Wald am Arlberg közötti szakaszán vasárnap délután óta nem közlekedhetnek az autósok. Kerülő út azonban nincs: az ÖBB is lezárta az Arlbergbahnt vasárnap és ez hétfőn is így marad. Az ÖBB adatai szerint legkorábban kedden közlekedhetnek vonatok Landeck-Zams és Bludenz között. A vonatokat buszokkal sem pótolják a közút lezárásra miatt. Időközben az ÖBB tudatta: hétfőn dél előtt nem sokkal sikerült a közutakat járhatóvá tenni és Landeck-Zams~Bludenz között megindulhatott a vonatpótló buszok forgalma.
(képeink illusztrációk, fotók: Magyarics Zoltán)

A Wiener Walzer EN kerülő útirányon közlekedik Budapest és Zürich között: Basel–Karlsruhe–Stuttgart–München érintésével, mintegy +180 perc késéssel éri el úticélját a vonat az ÖBB tájékoztatása szerint. A nagy kerülő oka, hogy biztosra mennek, hiszen az „Arlberg-Umleiter” vonatok hagyományos útvonalán, a Bludenz–Lindau–München kerülőn éppúgy gondokat okozhat a havazás.
Az Osztrák Szövetségi Vasút azt javasolja utasainak, hogy az Arlberg-hágó érintésével tervezett utazásukat halasszák későbbre.
Tirolban sem jobb a helyzet egyébként: Innsbruck és Hochzirl között a havazás nyomán megsérült a felsővezeték, itt buszok közlekednek a vonatok helyett Telfs-Pfaffenhofen és Scharnitz között, Seefeld in Tirol és Gießenbach érintésével. Bischofshofen és Radstadt között szintén nem járnak a vonatok a havazás nyomán, itt is buszokkal próbálják meg az utasokat elszállítani, de a közutakon sem rózsás a helyzet.
Felsővezetéki hiba miatt nem járnak a vonatok Steinach-Irding és Steeg-Gosau között a Salzkammergutbahnon. Itt szintén buszokkal pótolják a vonatokat, de Bad Aussee és Obertraun-Dachsteinhöhlen ez nem lehetséges a közút lezárása miatt – tájékoztatott az ÖBB hétfőn délelőtt.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.