2012. 02. 29.

Katonákat keresnek

A német szövetségi haderő, a Bundeswehr létszámát 250 ezerről 185 ezerre csökkentik a közeljövőben. A felszabaduló 65 ezer munkavállaló pedig a munkaerőpiacon  keres majd munkát. A DB AG pedig 5-7 ezer főnyi szakmunkást képezne ki és alkalmazna. Mi kapcsolat e két hír között? Nagyon is egyszerű a válasz.




Hatvanötezer fővel csökkentik a Bundeswehr létszámát. A DB AG eközben 5-7 ezer munkavállalót keres, akiket kiképezne és alkalmazna. Szakmunkásból éppúgy hiány van, mint vezetőkből és a német vasúttársaságnál úgy gondolják, hogy a leszerelő katonák jó vasutasok lehetnének.
A DB Netz AG, a pályavasút a hadsereggel együttműködve jutott arra, hogy Berufsförderungswerk der Bundeswehr (BFD) nevű szervezettel közösen segítenek a civil életben elhelyezkedni az egykori honvédeknek. A 2017-ig leszerelő 6200 zsoldos katonát örömmel fogadja a DB AG. A vasút mérnököket, vezetőket és szakmunkásokat keres, akiket ráadásul ki is képeznének. Baden-Württembergben már 36 új munkatárssal meg is állapodtak, Bajorországban pedig mintegy kilencven fővel tárgyalnak már most.
A katonák között azzal népszerűsítik a DB AG-t, hogy a kívánalmaknak könnyedén meg tudnak felelni. Példaként említik a tiszthelyetteseket, akik szakmai vezetőként felelősséget tudnak vállalni a munkákért és a hozzájuk beosztott kollégákért.
A vasút különféle információs rendezvényeken tájékoztatja a leszerelő katonákat az általa kínált lehetőségekről.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.