2012. 02. 14.

Mobil radar

Új mobiltelefonos alkalmazást fejleszt a Deutsche Bahn. A napvilágot látott hírek szerint a vonatok helyzetét valós időben megjelenítő program egész Németország adatait képes kezelni.


Talán még emlékeznek olvasóink: a MÁV-csoport az ELVIRA térképes változatának augusztusi indulásakor könnyelmű ígéretet tett. Akkor – 2011. augusztus 2-án – azt írtuk: „Hackl Mónika a MÁV-csoport szóvivője a Magyar Rádió reggeli hírműsorában elmondta: karácsonyra már kifejezetten okostelefonokra szabott alkalmazást is elérhetnek az utasok, addig az ELVIRA internetes felületén érhetők majd el az adatok.” No, hát egy újabb példa arra, hogy a MÁV-csoport kommunikációja hiteltelen. No igen, ezt már megszokhattuk.
A DB AG viszont nem szokott a levegőbe beszélni. A hírek szerint olyan alkalmazást készít az okostelefonokra, amely a menetrendi kereső adatait térképen is meg tudja jeleníteni és ilyen módon lehet tájékozódni a környéken közlekedő vonatokról. A szolgáltatás várhatóan csak Németországban működik majd, de felmerült az azonos utastájékoztató rendszert használó vasutak (így pl. az SBB, ÖBB és a PKP) rendszerének összekapcsolása is.
A DB Navigator adatait a jövőben térképen is megjeleníthetjük

A program lényegében úgy fog működni, mint a korábban a müncheni S-Bahn kapcsán már bemutatott webes és azóta elkészült mobilos alkalmazás. Az adatokat a DB Navigator online adatbázisából szedi majd.
Az új rendszer már kicsiben működik: a müncheni S-Bahn vonatkövetője okostelefonokon is elérhető

A DB AG-n belül egyelőre még nem tiszta, ki lesz a felelős a programért? A lehetőségek között éppúgy szerepel a pályavasút – a DB Netz –, mint a DB Regio és a DB Fernverkehr vagy a többi leányvállalat.
Az viszont még nem eldöntött, hogy a magánvasutak adatai megjelennek-e a rendszerben? Többek között a Nordwestbahn vagy éppen az Abellio adatai is elérhetők, azonban az állami vasúttársaság szeretne egy kis pluszbevételt kicsikarni a magánzókból az utastájékoztatás e formájáért cserében. A magáncégek egyelőre nem foglaltak állást a témában.
A magyar alkalmazás nem a MÁV-START-nak köszönhető, hanem egy külső fejlesztő készítette el az utasok számára nagyon hasznos programot, a vonatDroidot

Bár a MÁV-csoport nem foglalkozik a témával, azért  van Magyarországon is hasonló program: a Vincze Béla az Androiddal működő telefonokra megalkotta a vonatDroidot, amely az ELVIRA adatai mellett a vágányzári híreket, állomási érkező-induló jegyzékeket is képes megjeleníteni. Sajnos azonban a MÁV-START információs monopóliumra törekvése (de fogalmazhatunk durvábban: cenzúrája) miatt számos információt nem tud mindenkor helyesen megjeleníteni a program. Mindazonáltal a vonatDroid hiánypótló alkalmazás, minden okostelefon-felhasználónak csak ajánlani tudjuk.
A MÁV-START térképes keresőjének adatait számtalan módon használja fel a vonatDroid, a térképes megjelenítés csak egy a sok közül
(a képernyőmentések forrása az Android Market)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.