2012. 03. 28.

Teljes reklám Zürichben

Zürichben is felfedezték a teljes reklámos villamosokat. Azaz a járművek teljes felületét a hirdető grafikai elemei borítják. Eleddig ilyenre nem volt példa a svájci városban.


A Verkehrsbetriebe Zürich, azaz a VBZ vágányain is megjelentek a teljes reklámos villamosok. A VBZ eleddig tartózkodott a járművek teljes felületét beborító hirdetésektől, azonban mostanra beadta a derekát a cég.
Az első fecske már február első napjaiban az utcára merészkedett. A Be 5/6 3087 pályaszámú villamos a Swissquote Bank AG-nak csinál hírverést.
A városvezetés tavaly nyári döntése értelmében nyílt lehetőség a teljes felület felhasználásra. Ekkor hatalmazták fel a városatyák a VBZ-t, hogy egy három éves tesztidőszakot kezdjen el a témában. A határozat azonban korlátokat szab: egyszerre legfeljebb ott, Cobra kaphat ilyen „díszítést”. A februári első fecske után már másik két villamos is kapott ilyen külsőt: a 3019-es és a 3056-os kereskedelmi célú hirdetéseket hordoz magán. Előbbi a Saxo Banknak, utóbbi pedig a Sunrise nevű telekommunikációs cégnek kelti jóhírét.
Írásunkat a Saxo Bankot reklámozó Be 5/6 3019-es képeivel illusztráltuk
(a képek forrása: info24 - ÖV Schweiz - Europa)

A három éves próbaidőszakban gyűjtik az utasok és a városlakók véleményét az új hirdetési formával kapcsolatosan. Ugyancsak figyelnek a hirdetők visszajelzéseire és ennek nyomán próbálják meg az igényekhez igazítani a későbbi lehetőségeket. A hirdetési felületeket a VBZ TrafficMedia kezeli, akik nem mellesleg összesen 14 ezer hirdetési hely felett diszponálnak 574 városi közlekedési járművön és naponta 810 ezer utast érnek el ilyen módon.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.