2012. 04. 16.

Felújítják az esztergomi vonalat

Az Északi Vasúti Duna-híd és Pilisvörösvár közötti vasúti szakasz korszerűsítése során 29 kilométeren újítják fel a vasúti pályát, valamint második vágány is épül Aquincum és Pilisvörösvár között – tájékoztatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) hétfőn az MTI-t.

A társaság közleménye szerint a fejlesztés keretében 34 váltót cserélnek le, két közúti felüljárót és két közúti aluljárót, valamint egy gyalogos felüljárót építenek, hat helyszínen 778 P+R parkolóhelyet létesítenek.
A 25,4 milliárd forintos beruházást nyílt közbeszerzési eljáráson az Aranyhegy Konzorcium nyerte meg. A konzorciumot az A-Híd Építő Zrt. vezeti, tagjai a Vasútépítők Kft. és a H. F. Wiebe GmbH Co. KG. A fejlesztés várhatóan 2014. nyarára készül el.
A NIF Zrt. korábbi tájékoztatása szerint a Pilisvörösvár-Esztergom vonalat 19 milliárd forintos beruházással, 32,7 kilométeren újítják fel. A teljes Északi Vasúti Duna-híd és Esztergom közötti vonalszakasz átépítésének tervezett befejezésekor, 2014 nyarára a menetidő Budapest-Nyugati pályaudvar és Esztergom között 1 óra 12 percre csökken.
Felsővezeték nem lesz, de a vasúti pálya megújulhat. Nagyjából egy évig viszont Esztergomba csak a most megritkított Almásfüzitő–Esztergom vonal járataival juthatnak el az utasok, ha vaskeréken akarnak utazni
(fotók: Halász Péter)

A beruházás miatt előreláthatólag június 16-tól 2013. március 31-ig Pilisvörösvár és Esztergom között autóbusszal lehet utazni. A Pilisvörösvár–Piliscsaba közötti munkálatok várhatóan 2013 végére, míg a Piliscsaba–Esztergom közötti munkák 2013 közepére készülnek el.
Külön beruházási ütemben valósulhat meg a vasútvonal villamosítása, az esztergomi állomás átépítése, a Bécsi út és a vasútvonal szintbeli keresztezésének kiváltása és a Rákosrendező–Újpest vonalszakasz átépítése.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.