2012. 04. 03.

Mediterrán ÖBB

Amíg a MÁV-csoport megszüntette az olaszországi járatát, addig az ÖBB tovább bővíti a mediterrán országba tartó vonatainak számát. Új éjszakai járatot indítanak ugyanis Bécsből Livornóba.


A Venezia EN-t már a decemberi menetrendváltás óta hiába keressük a menetrendkönyvben: a MÁV-csoport arra hivatkozva, hogy az olasz partner csak drágán vállalta volna a járatpár közlekedtetését, megszüntették azt. Ezzel megszűnt az egyetlen, Magyarország és Itália közötti közvetlen vasúti kapcsolat. Az utasok legfeljebb bécsi átszállással juthatnak el Olaszország számos városába.
A Bécs és Róma közötti EN újabb társat kap, igaz, csak pénteken, ellenkező irányban pedig szombaton közlekedik az új „Toscana Mare EN” az osztrák főváros és Livorno között
(fotók: Magyarics Zoltán)

Valószínűleg ez is közrejátszhatott abban, hogy új éjszakai vonatot indítanak április 8-ától Toszkánába. Az EN 1137/1237 számú vonat szeptember 28-ig és október 25-én, minden pénteken 20:28-kor indul a meidlingi pályaudvarról. Ellenkező irányban minden rákövetkező nap, azaz szombaton 19:25-kor hagyja el az EN 1144/1244 számú vonat Livorno Centrale pályaudvart. A járatpár a jól csengő „Toscana Mare” nevet kapta.
Az ÖBB a legolcsóbb, SparNight-jegyeket is kínálja a Udine, Padova, Rovigo, Ferrara, Bologna, Firenze és Pisa érintésével közlekedő vonatra. Az ülőkocsikba 49 eurótól, a fekvőhelyesekbe 69 eurótól, míg a hálókocsikban 89 eurós összegtől biztosíthatjuk a helyünket.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.