2012. 04. 27.

Nem kell nézegetni

Elmaradhat a berlini S-Bahn-hálózaton a homokszóró tartályok tartalmának manuális ellenőrzése. Erre az S-Bahn Berlin GmbH és a Knorr-Bremse együttműködésével kifejlesztett berendezésnek köszönhetően nyílik lehetőség.





A korábbi problémák miatt a Szövetségi Vasúti Hatóság, az EBA azt rendelte el, hogy rendszeres időközökben valamennyi tartály tartalmát rátekintéssel kellett ellenőrizni. Ez pedig azt jelentette, hogy számos alkalommal a vonatnak ki kellett állnia a forgalomból, hogy ezt az ellenőrzést elvégezhessék. Ez az utasoknak volt kellemetlen, hiszen sokszor útközben kellett szerelvényt cserélni.
Az S-Bahn-szerelvények homokszóró tartályainak ellenőrzése miatt számtalan alkalommal kell kivonni a vonatokat a forgalomból, még ha csak rövid időről is van szó
(fotók: Halász Péter)
Ez azt jelenti, hogy például az S7-es viszonylaton Grunewaldba érkezve a vonat kiállt a forgalomból eme ellenőrzés miatt, majd egy másik vonattal lehetett továbbutazni Berlin belvárosából Potsdam felé.
A most bejelentett berendezés a homokszóró tartályok tartalmát automatikusan ellenőrzi, ha szükséges az utántöltés, akkor azt jelzi a járművezetőnek.
A berendezések felszerelése az összes utasforgalmi járműre mintegy 8 millió eurójába, 2,36 milliárd forintjába kerül a Deutsche Bahn AG leányvállalatának.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.