2012. 04. 24.

Terjeszkedik a BID

Továbblép a mostani lehetőségeihez képest a Pozsonyi Közlekedési Szövetség, a BID. Kiterjesztenék a bérletek érvényességét és ütemes menetrendet vezetnének be a városon belüli vasútvonalakon.


Fejlődni szeretne a közlekedési szövetség a szlovák fővárosban. A BID, a Bratislavksá Integrovaná Doprava, a Pozsonyi Közlekedési Szövetség a tervei szerint jelentős lépés előtt áll.
Miroslav Matúšek, a BID vezetője a Sme című lapnak nyilatkozva azt mondta: szeretnék kiterjeszteni a már meg lévő, a Budapest-bérlethez hasonló jegytípus érvényességét. A BID részese a szlovák vasúttársaság, a ZSSK, most pedig valamennyi elővárosi autóbuszjáratot is szeretnék bevonni a tarifaközösségbe. Eddig ugyanis csak ezek egy része volt részese a BID-nek a ZSSK-n kívül.
A városon belüli vasúti forgalmat szeretnék fejleszteni. Az ütemes menetrend bevezetése mellett terítéken van a hálózat jelenleg ki nem szolgált részein a személyforgalom újbóli felvétele

A közelgő újítások közül kiemelkedik még a vasúti menetrend is: a tervek szerint a városon belüli forgalomban ütemes menetrendet vezetnek be a decemberi menetrendváltástól. Az órás alapütemmel szeretnék vonzóbbá tenni a vasúti közlekedést és kombinált, a város területére és az elővárosi szakaszokra is érvényes jegytípust szeretnének kialakítani.
Matúšek hangsúlyozta: a tarifaközösséget szeretnék kiterjeszteni az elővárosi autóbuszjáratok mindegyikére – jelenleg ugyanis csak a Slovak Lines négy viszonylatán fogadják el a jegyeket.
Ugyancsak szeretnék kiterjeszteni a BID-jegyek érvényességét a vasúti hálózat további részére. Így többek között a bécsi vonatok végpontját, Pozsonyligetfalut is szeretnék bevonni a rendszerbe. Ez pedig azt jelenti, hogy a Pozsony-Újváros és Pozsonyligetfalu közötti vasúti forgalom újraindulhat, erre ugyanis jelenleg nem közlekedik személyszállító vonat. Emiatt pedig nincs is benne a BID-ben a ligetfalusi állomás.
Ugyancsak terítéken van – a BID-től egyébként függetlenül – a Rajka és Pozsony közötti vasúti forgalom újbóli beindítása.
Pozsonyligetfalura ma csak a sűrűn közlekedő buszokkal lehet eljutni. A bécsi vonatok végállomásáról, Pozsonyligetfaluról busszal lehet csak átjutni a főpályaudvarra, pedig a vasúti pálya megvan és használják: tehervonatokkal
(fotók: Halász Péter)

Ugyancsak szeretnék kiterjeszteni a BID-bérletek értékesítési hálózatát. Az elektronikus bérletet jelenleg csak a pozsonyi városi közlekedési cég, a DPB és a Slovak Lines egyes pénztáraiban lehet beszerezni.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.