2012. 05. 03.

Vasalt medve

Vadállatokkal való ütközés meglehetősen gyakori jelenség, még Svájcban is. A Rhätische Bahn szerelvényei is szoktak különféle vadon élő állatokkal találkozni, azonban a mostani fogás meglehetősen izgalmas: egy medvével találkozott a Landquartba tartó személyvonat.


Április utolsó napján – ami Svájcban munkanap volt Magyarországgal ellentétben – a Scuol-Taraspból Landquartba tartó 1276-os számú személyvonat gázolt el egy medvét Ftan Baraigla állomás közelében, Graubünden tartományban.
Az áldozat az M13-as jelzést viselte, ugyanis a vadállat mozgását elektronikus követőrendszerekkel ellenőrizték a kutatók. Az érintett vonat személyzete értesítette az illetékeseket a medve elütéséről, azonban a helyét a hétfő este közlekedő vonaton tevékenykedő vasutasok nem találták meg. Nem is hiába, a vadállat kereket oldott. Bár a vadállat helyzetét elvileg be tudták tájolni, gyakorlatilag ez keddig sikertelen volt. Akkor végül megtalálták a medvét és állatorvos kezelésére bízták. A nyugodtan viselkedő állat azóta is állandó megfigyelés alatt áll, de komolyabb sérülést nem diagnosztizáltak nála.
A hírek nem szólnak arról, hogy a vonatban keletkezett-e valamilyen kár és a ha igen, milyen mértékű volt ez. Az RhB szóvivője, Peider Härtli azt azonban megjegyezte: a medvegázolás abszolút ritkaság a vasúttársaság munkájában.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.