2012. 06. 16.

Indul a nyár!

E sorok megjelenésekor már régen életbe lépett a nyári menetrend. Az iskolai szünet beköszöntével sokan kerekednek fel és pihenik ki az elmúlt hónapok fáradalmait például a Balatonnál. A tipikus balatoni forgalom azonban Budapest-központú. De nem csak innen, hanem az ország nyugati végéből is indulnak ám vonatok a magyar tengerhez!


A GYSEV közleményében tudatta: június 16. és augusztus 26. között a GYSEV járataival közvetlenül elérhetők lesznek a Balaton-parti fürdőhelyek Nyugat-Magyarország felől. A vonatok a kora reggeli órákban indulnak Sopronból. Az egyik a Balaton északi, illetve a déli partja érintésével Budapestig közlekedik, a másik pedig Fonyódon át Kaposvárra tart. A GYSEV valamennyi balatoni járata kerékpárszállításra alkalmas kocsival közlekedik.
Indul a fonyódi vonat Kaposvárról. A háttérben a GYSEV két Bh-ja. Idén is eljutnak a somogyi városba a zöld-sárga vagonok

Emellett a vasúttársaság utasai a Balatonnál kedvezményesen szállhatnak hajóra. A Balatoni Hajózási Zrt. ugyanis 25%-os kedvezményt ad a menetrend szerint közlekedő hajóira, és 10%-os kedvezményt a program nélküli sétahajókra. A részletek a GYSEV weboldalán érhetők el.
Indulnak az országot átszelő fürdős vonatok!

Ugyancsak indul a „fürdős szezon”a MÁV-nál. A záhonyi és miskolci fürdős vonatok, valamint több más, idényjellegű vonat közlekedése színesíti majd a Balaton-parti forgalmat. Emellett beindulnak a népszerű éjszakai személyvonatok is a tó partján. Ráadásul, ahogy néhány éve gyakorlat, úgy idén is közlekednek majd egyes déli parti gyorsvonatokban kényelmes, (reméljük működő) klímaberendezéssel is ellátott kocsik, ahova pótjegy váltása mellett lehet majd felszállni.
A Balaton partjára a leghangulatosabb utazási mód a vasút – még ha lassabb is némileg az autónál, mindenképpen így érdemes a magyar tengerhez utazni!
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.