2012. 07. 03.

Többet vesznek, mint tervezték

Berlinből meglehetősen felemás hírek érkeznek. Egyszer a BVG nehéz anyagi helyzetéről van szó, most viszont további villamosok rendeléséről tudósíthatunk. Ugyanis a BVG további 39 Flexityt rendel a Bombardiertől. A típusból így eddig 142 darabot rendeltek összesen.





Újabb sikereket könyvelhet el a Bombardier. A BVG úgy döntött, hogy – nehéz gazdasági helyzete ellenére – további 39 villamost rendel a Bombardiertől. A beszerzésre egy összesen 134 millió euró, mintegy 38,2 milliárd forint értékű keretszerződés értelmében nyílt lehetőség, amelyet még 2006-ban kötöttek összesen 206 alacsonypadlós villamos beszerzésére. Így összesen 38 hosszú, egyirányú; 53 rövid és 47 hosszú, kétirányú kocsi áll majd forgalomba. Ez összesen 138 villamost jelent. Ehhez jön még a Strausberger Eisenbahn által rendelt további négy kocsi, amelyik a rövid, kétirányú változatból kerül majd ki.
A rövid, egyirányú prototípus, a 3001-es kocsi az M8-as viszonylaton, a Nordbahnhofnál

A most megrendelt további villamosok kiszállítását 2016-ban kezdi meg a Bombardier és a BVG tervei szerint 2017-re már annyi jármű áll rendelkezésre, hogy a felújított, csehszlovák eredetű KT4D-ket teljesen ki tudják vonni a forgalomból, ezzel pedig eltűnik a menetrend szerinti közszolgáltatás keretében közlekedő utolsó magaspadlós villamos is a berlini utcákról.
A Tátrák napjai – úgy tűnik – immáron megszámláltattak. 2017-re eltűnnek a berlini sínekről a csehszlovák eredetű, alaposan felújított villamosok
(fotók: Óvári Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.