2012. 07. 24.

Új pályák, új járművek

Viszonylag gyorsan követte az év eleji kiegészítőcsomagokat az idei második adag. Az öt fájlban számtalan újdonságot találnak a Zusi felhasználói az új pályáktól kezdve az átalakuló, megújuló járműveken át a vadonatúj mozdonyokig és motorkocsikig. Nézzük hát, mivel róhatjuk a kilométereket a virtuális síneken!


A járművek frontján az egyik újdonság az uerdingeni sínbusz konkurenciájaként fejlesztett MAN-motorkocsi. Nem lett annyira sikeres, mint az idehaza is ismert „Sinobusz”, de azért számos magánvasút vásárolt a robosztusabb, vontatójárműnek is alkalmas kéttengelyes motorkocsiból. Legismertebb gazdája a SWEG és a HzL.
Az uerdingeni sínbusz konkurense, az MAN-motorkocsi az SWEG színeiben érkezik Meckesheimbe. Az állomás a most megújult és bővül Netz Nordbaden hálózaton található

A vontatott járművek közül említést érdemel a némileg kibővített Alex-járműpark, immáron ugyanis az AlexTreffnek otthont adó bisztrókocsi és a Netinera-csoport emeletes személykocsijai is a Zusi járműparkját gazdagítják.
A félhivatalosnak számító hang-kiegészítő, a Zusi Sounthesizer új hangokkal bővült: a „Einheitslok-család”, azaz a 110, 113, 139 és 140 sorozatú gépek, a 120-as sorozatú mozdony és az osztrák 1x44-esek kaptak a valódit megközelítő hangokat, ha ezt a kiegészítőt is használja a virtuális mozdonyvezető.
A pályák tekintetében mindjárt kettő újdonságról is beszámolhatunk. Az egyik a Heidelberg-környéki vonalakat bemutató Netz Nordbaden, amelyet eddig Elsenztalbahnként ismerhettünk. Ezúttal a Heidelbergtől dél felé bővült Karlsruhe felé vezető a Baden-Kurpfalz-Bahn egy szakaszával.
Wolfgang Hüttner a tőle megszokott alapossággal modellezte a Baden-Kurpfalz-Bahn állomásait. Még a vágányszámokat jelző táblák is stimmelnek

A másik egy sokkal nagyobb durranás: immáron hivatalos kiegészítő lett a lassan legendássá váló fiktív hálózat, az Am See! A hatalmas, német és svájci témát feldolgozó hálózat érdekessége, hogy a magyar Zusi-közösséget képviselő Magyar Virtuális Vasúttársaság (MVV) Zusi Üzletága, mégpedig a RegionalBahn több szerzőjének együttműködésének eredményeként saját, teljes, 24 órás menetrendet készít jó ideje a különféle változatokhoz. Ez az mvv.yofej.hu/zusi oldalról érhető el, míg a többi kiegészítő a www.zusi.de oldalról tölthető le a Zusi teljes változatához. Az MVV oldaláról ráadásul a korábbi Railjet-es problémákat, hibás hangokat és rossz beállításokat orvosló kiegészítő is elérhető. A Zusi hivatalos fórumában pedig már több hibajavítás is megjelent, így a Soundthesizerhez használható csomagok javítása is megjelent (ide kattintva le is tölthető).
Az Am See hálózatot hamarosan részletesebben is bemutatjuk olvasóinknak.
Hangulatos promenád az Am See hálózaton, Ehrensteinnél

Railjet az Am See hálózaton. A magyar felhasználók 24 órás menetrendet készítettek és a Railjet-szerelvények virtuális hibáit is orvosolták

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.